Počele su prve domaće rajčice, a to znači da je vrijeme za isprobavanje raznoraznih recepata za jela s tim sočnim plodovima. Ovog vam puta predlažemo jedno iz španjolske kuhinje, riječ je o gustoj juhi u kojoj rajčicama društvo pravi stari kruh. Odličan je to način za iskoristiti namirnicu koju je šteta baciti i još jedan primjer jela koje je iz sirotinjske kužine pronašlo put do finih restorana.
Salmorejo, ponekad poznat i kao ardorío, tradicionalna je kremasta juha iz Andaluzije gdje se smatra jednim od nacionalnih specijaliteta. Poslužuje se hladan i može se ukrasiti kockicama ibérico šunke (slična je našem pršutu) i tvrdo kuhanih jaja.
Kruh koji se tradicionalno koristi za salmorejo zove se pan de telera i odlikuje se zbijenom teksturom i tankom koricom. Želite li dobiti rezultat što bliži izvornom, pokušajte nabaviti takav kruh ili nešto njemu najsličnije (domaći kruh i kruh iz škrovade mogli bi dobro odgovarati).
Salmorejo
Sastojci:
1 kg zrelih rajčica
200 g bijelog kruha (najbolje od jučer)
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica vinskog octa
1 češanj češnjaka
kuhano jaje i pršut za ukras (opcionalno)
sol po ukusu
Priprema:
Operite rajčice i narežite ih na komade pa ih u blenderu usitnite u kašu.
Dodajte namočeni i ocijeđeni kruh pa dobro izmiksajte. Dodajte češnjak, maslinovo ulje, ocat i sol. Miksajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
Ohladite u hladnjaku najmanje sat vremena prije posluživanja. Poslužite hladno, ukrašeno kuhanim jajetom i pršutom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....