Uz blitvu, kao i uz druge namirnice koje su nam često na jelovniku, veže se jedan neugodan problem: s vremena na vrijeme ostanemo bez ideje što s njom više napraviti. Tu uskačemo mi, jer nama ideja i recepata ne fali. Ovog vam puta nudimo rješenje za blitvu i to kakvo...
Jeste li znali da se od blitve, baš kao i od šparoga, gljiva i špinata, može napraviti jako ukusna fritaja? Savršena je za doručak, ručak ili laganu večeru, dobra je i nakon što se ohladi, a ako ju ispečete u mini verziji, odnosno u kalupima za muffine, dobit ćete zgodnu marendu koju je lako ponijeti.
Fritaja od blitve i sira
Sastojci
1 vezica blitve
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
4 češnja češnjaka
8 jaja
150 g naribanog mekšeg sira
šaka naribanog parmezana
60 ml mlijeka ili vode
sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C.
Operite blitvu, odvojite peteljke od listova i grubo ih nasjeckajte te ih ostavite sa strane. Listove također grubo nasjeckajte.
U tavi promjera oko 25 cm (koja može ići u pećnicu) zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i nasjeckane peteljke blitve te pirjajte 5 minuta na srednje jakoj vatri.
Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Zatim dodajte listove blitve, posolite i popaprite te kratko sotirajte dok ne povenu.
U zdjeli pomiješajte jaja s mlijekom, parmezanom i sirom. Dodajte smjesu s blitvom, sve dobro pomiješajte pa vratite u tavu (po potrebi dodajte još malo ulja).
Pecite oko 50 minuta, dok se fritaja ne napuhne i dobije zlatnu koricu. Za mnini verziju skratite vrijeme pečenja na 2-30 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....