StoryEditorOCM
Slanozdravo i ukusno

Nemate ideje što s blitvom? Iskoristite je u ovom kripnom jelu, neće vam biti žao. Može biti doručak, marenda, ručak...

Piše T. S. M.
10. lipnja 2025. - 07:05

Uz blitvu, kao i uz druge namirnice koje su nam često na jelovniku, veže se jedan neugodan problem: s vremena na vrijeme ostanemo bez ideje što s njom više napraviti. Tu uskačemo mi, jer nama ideja i recepata ne fali. Ovog vam puta nudimo rješenje za blitvu i to kakvo...

Jeste li znali da se od blitve, baš kao i od šparoga, gljiva i špinata, može napraviti jako ukusna fritaja? Savršena je za doručak, ručak ili laganu večeru, dobra je i nakon što se ohladi, a ako ju ispečete u mini verziji, odnosno u kalupima za muffine, dobit ćete zgodnu marendu koju je lako ponijeti.

image
Shutterstock

Fritaja od blitve i sira

Sastojci

1 vezica blitve
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
4 češnja češnjaka
8 jaja
150 g naribanog mekšeg sira 
šaka naribanog parmezana
60 ml mlijeka ili vode
sol, papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 175 °C.

Operite blitvu, odvojite peteljke od listova i grubo ih nasjeckajte te ih ostavite sa strane. Listove također grubo nasjeckajte.

U tavi promjera oko 25 cm (koja može ići u pećnicu) zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i nasjeckane peteljke blitve te pirjajte 5 minuta na srednje jakoj vatri.

Dodajte češnjak i pirjajte još minutu. Zatim dodajte listove blitve, posolite i popaprite te kratko sotirajte dok ne povenu.

U zdjeli pomiješajte jaja s mlijekom, parmezanom i sirom. Dodajte smjesu s blitvom, sve dobro pomiješajte pa vratite u tavu (po potrebi dodajte još malo ulja). 

Pecite oko 50 minuta, dok se fritaja ne napuhne i dobije zlatnu koricu. Za mnini verziju skratite vrijeme pečenja na 2-30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 06:38