Volite li jušna, ali moćna jela poput gulaša, janjetine s bižima, tripica i tome sličnog, moglo bi vam se svidjeti jelo koje nosi naziv cawl. To je tradicionalno velško varivo koje se stoljećima priprema kao zimsko jelo za cijelu obitelj.
U prošlosti je svaka kuća imala svoju varijantu ovog jela za koje se smatra da mu počeci sežu još u kameno doba, ali osnova je uvijek bila ista: janjetina, ovčetina ili govedina, poriluk, krumpir i mrkva. Pored navedenog, među sastojcima je obično i rutabaga (nedavno smo vam pisali o toj vrlo zdravoj srodnici korabe i kupusa, ovdje se možete podsjetiti).
Ovo se jelo smatra nacionalnim velškim jelom, a bez obzira na recept uvijek se kuha se polako, na laganoj vatri, dok meso postane vrlo mekano, a povrće otpusti svoju prirodnu slatkoću. Poslužuje se s kruhom i sirom kao potpuni obrok koji lijepo grije i pruža ugodnu sitost.
Cawl
Sastojci
800 g janjetine s kostima (lopatica ili rebra)
400 g krumpira
300 g rutabage
200 g mrkve
200 g poriluka
150 g luka
2 l vode ili blagog mesnog temeljca
2 žlice maslinova ulja ili ovčje masti
sol i papar
Priprema
U velikom loncu zagrijte ulje ili mast pa kratko zapecite komade mesa da dobiju boju. Dodajte sitno nasjeckan luk, a zatim ulijte vodu ili temeljac. Kad provrije, uklonite pjenu, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1,5 sat.
Dodajte narezanu rutabagu i mrkvu, a nakon 15 minuta i krumpir. Kuhajte dok povrće ne omekša, zatim dodajte narezani poriluk i kuhajte još 10 minuta.
Na kraju posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite toplo, uz kruh i sir, kako se tradicionalno jede u Walesu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....