StoryEditorOCM
Slanonacionalni specijalitet

Nije vlaško nego velško! Ovo će jelo obožavati svi koji vole moćna jela na žlicu. Spaja janjetinu i vrlo zdrav sastojak

Piše T. S. M.
4. listopada 2025. - 10:15

Volite li jušna, ali moćna jela poput gulaša, janjetine s bižima, tripica i tome sličnog, moglo bi vam se svidjeti jelo koje nosi naziv cawl. To je tradicionalno velško varivo koje se stoljećima priprema kao zimsko jelo za cijelu obitelj.

U prošlosti je svaka kuća imala svoju varijantu ovog jela za koje se smatra da mu počeci sežu još u kameno doba, ali osnova je uvijek bila ista: janjetina, ovčetina ili govedina, poriluk, krumpir i mrkva. Pored navedenog, među sastojcima je obično i rutabaga (nedavno smo vam pisali o toj vrlo zdravoj srodnici korabe i kupusa, ovdje se možete podsjetiti).

image
Shutterstock

Ovo se jelo smatra nacionalnim velškim jelom, a bez obzira na recept uvijek se kuha se polako, na laganoj vatri, dok meso postane vrlo mekano, a povrće otpusti svoju prirodnu slatkoću. Poslužuje se s kruhom i sirom kao potpuni obrok koji lijepo grije i pruža ugodnu sitost.

Cawl

Sastojci

800 g janjetine s kostima (lopatica ili rebra)
400 g krumpira
300 g rutabage
200 g mrkve
200 g poriluka
150 g luka
2 l vode ili blagog mesnog temeljca
2 žlice maslinova ulja ili ovčje masti
sol i papar

Priprema

U velikom loncu zagrijte ulje ili mast pa kratko zapecite komade mesa da dobiju boju. Dodajte sitno nasjeckan luk, a zatim ulijte vodu ili temeljac. Kad provrije, uklonite pjenu, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 1,5 sat.

Dodajte narezanu rutabagu i mrkvu, a nakon 15 minuta i krumpir. Kuhajte dok povrće ne omekša, zatim dodajte narezani poriluk i kuhajte još 10 minuta.

Na kraju posolite i popaprite prema ukusu. Poslužite toplo, uz kruh i sir, kako se tradicionalno jede u Walesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 18:44