StoryEditorOCM
SlanoIdeja za ručak

Odličan rižot od liganja sa sipinim crnilom po receptu našeg popularnog kuhara: ima odličnu caku za izvući još više okusa

Piše T. S. M.
19. prosinca 2025. - 07:05

Jede vam se rižot i to crni, a sipe ni za lijek? Uzmite lignje i sipino crnilo i skuhajte odličan rižot po receptu našeg popularnog kuhara, Antonija Brajkovića, koji nas putem Instagrama skoro svakodnevno oduševljava odličnim idejama za kužinavanje. Da, i ovu ideju smatramo odličnom, premda to nije pravi crni rižot (što on, uostalom, ni ne tvrdi), a kad ga vidite kako priprema ovo jelo, i vi ćete se složiti s nama.

Prije nego bacite oko na video, proučite recept koji je objavio u istom postu, pa ćete ga lakše pratiti. U protivnom bi vam se moglo dogoditi da se toliko zabavite gledajući Antonija u akciji da vam lako promakne ključni detalj. Kao što ćete imati priliku vidjeti, Antonio ne koristi luk, nego ljutiku, a lignje najprije malo preprži pa im doda konšervu i češnjak. Svemu tome doda obilnu količinu bijelog vina pa lignje lagano kuha par minuta. E sad, evo jedna odlična caka.

Umjesto da smjesi liganja i začina doda rižu, rižu najprije tostira u drugoj tavi te ju zalijeva bijelim vinom. Tek potom riža ide k lignjama. Zašto to radi? Riža tostiranjem dobiva lagano orašast okus i postaje spremna za upijanje drugih sastojaka, u ovom slučaju bijelog vina. Pored toga, zahvaljujući tostiranju riža tijekom kuhanja lakše upija tekućinu, ali je otpušta postupnije nego kad nije tostirana. Zbog rižot na kraju ima manje ljepljivu, no još uvijek ugodno kremastu teksturu.

 Rižot od lignje sa sipinim crnilom

Sastojci

450 g riže
400 g očišćenih lignji
50 g ljutike
300 ml bijelog vina
2 češnja češnjaka
malo koncentrata rajčice
lovor
crnilo od sipe
korica limuna
maslac
Grana Padano
sol, papar

Priprema

Najprije pripremite bazu kao za šugo od lignji. Na malo maslaca ili ulja popržite sitno nasjeckanu ljutiku pa dodajte lignje narezane na komade i dobro ih prepržite. Umiješajte koncentrat rajčice i sitno nasjeckani češnjak, ubacite lovor, zalijte bijelim vinom i dodajte crnilo od sipe. Pustite da sve kratko prokuha.

U drugoj tavi kratko tostirajte rižu, zatim je malo podlijte bijelim vinom. Rižu prebacite u bazu od lignji i nastavite kuhati, po potrebi dodajući vode, dok riža ne bude kuhana. Na kraju umiješajte maslac i naribani Grana Padano te dodajte malo naribane korice limuna. Posolite i popaprite vrlo oprezno jer je crnilo od sipe samo po sebi slano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2025 13:36