StoryEditorOCM
Slanobijela parmigiana

Ovaj recept s tikvicama bit će vam najdraži ovog ljeta! Iz Splita nam stiže odlična ideja za zapečeno jelo s puno sira

Piše T. S. M.
21. lipnja 2025. - 10:15

Ako ste zadnjih tjedana kao i mi redovno koristili tikvice na raznorazne slasne načine - pohane, punjene, lešo, na gradele... - možda ste već došli do točke kad više nemate pojma što još novo smisliti s njima. Srećom po vas, mi smo se sjetili odlične ideje. 

Inspiraciju smo pronašli kod Tonke Petričević, autorice popularnog Instagram profila Tonka, reci ručak, koji se isplati redovito pratiti i to zbog recepata poput ovog koji slijedi.

Na spomenutom profilu Tonka otkriva kako se radi bijela parmigiana, laganija, svježija verzija klasične parmigiane, u kojoj balancane mijenjaju, sigurno ste već pogodili, upravo tikvice. Dodatni plus ovog recepta je u tome što je Tonka ovu parmigianu odlučila malo pojačati i to šunkom.

Mi bismo dodali da ni mortadela ne bi bila loš izbor, a ako vi imate bolju ideju ili svoju verziju ovog jela, pišite nam na mail spizaslobodnadalmacija.hr.

image
Privatni album

Bijela parmigiana s tikvicama

Sastojci 

4–6 srednjih tikvica
100 g naribanog parmezana
250 g sira (mozzarella, gouda ili neki drugi koji se lijepo topi)
oko 200 g šunke
maslinovo ulje (za premazivanje)
brašno (za lagano pobrašniti tikvice)
mediteranski začini (svježi ili sušeni, po želji)
sol

Priprema:

Tikvice operite, posušite i odrežite im krajeve. Narežite ih na tanke ploške i lagano posolite. Ostavite ih da odstoje oko pola sata kako bi pustile višak vode, pa ih potom pobrišite papirnatim ubrusom.

Lagano ih pobrašnite s obje strane.

Zagrijte pećnicu na 190 °C.

Nauljite vatrostalnu posudu i krenite sa slaganjem: red tikvica, red sira, red šunke i tako dok ne potrošite sve sastojke. Svaki sloj možete blago posuti mediteranskim začinima.

Završite s tikvicama i obilno pospite naribanim parmezanom.

Pecite oko 30 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju.

Ostavite desetak minuta da se jelo malo "slegne", a zatim narežite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 19:42