Ako ste zadnjih tjedana kao i mi redovno koristili tikvice na raznorazne slasne načine - pohane, punjene, lešo, na gradele... - možda ste već došli do točke kad više nemate pojma što još novo smisliti s njima. Srećom po vas, mi smo se sjetili odlične ideje.
Inspiraciju smo pronašli kod Tonke Petričević, autorice popularnog Instagram profila Tonka, reci ručak, koji se isplati redovito pratiti i to zbog recepata poput ovog koji slijedi.
Na spomenutom profilu Tonka otkriva kako se radi bijela parmigiana, laganija, svježija verzija klasične parmigiane, u kojoj balancane mijenjaju, sigurno ste već pogodili, upravo tikvice. Dodatni plus ovog recepta je u tome što je Tonka ovu parmigianu odlučila malo pojačati i to šunkom.
Mi bismo dodali da ni mortadela ne bi bila loš izbor, a ako vi imate bolju ideju ili svoju verziju ovog jela, pišite nam na mail spizaslobodnadalmacija.hr.
Bijela parmigiana s tikvicama
Sastojci
4–6 srednjih tikvica
100 g naribanog parmezana
250 g sira (mozzarella, gouda ili neki drugi koji se lijepo topi)
oko 200 g šunke
maslinovo ulje (za premazivanje)
brašno (za lagano pobrašniti tikvice)
mediteranski začini (svježi ili sušeni, po želji)
sol
Priprema:
Tikvice operite, posušite i odrežite im krajeve. Narežite ih na tanke ploške i lagano posolite. Ostavite ih da odstoje oko pola sata kako bi pustile višak vode, pa ih potom pobrišite papirnatim ubrusom.
Lagano ih pobrašnite s obje strane.
Zagrijte pećnicu na 190 °C.
Nauljite vatrostalnu posudu i krenite sa slaganjem: red tikvica, red sira, red šunke i tako dok ne potrošite sve sastojke. Svaki sloj možete blago posuti mediteranskim začinima.
Završite s tikvicama i obilno pospite naribanim parmezanom.
Pecite oko 30 minuta, odnosno dok površina ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Ostavite desetak minuta da se jelo malo "slegne", a zatim narežite i poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....