StoryEditorOCM
Slanonovi način

Ovakve balancane još niste probali! Znate li da se s patlidžanima mogu raditi i jela na žlicu? Ovo je puno okusa i kremasto

Piše T. S. M.
7. srpnja 2025. - 11:37

Patlidžani su nam ljeti svima često na jelovniku, jer ti su mesnati plodovi dragi čak i onima kojima povrće baš i nije po guštu. Ako ste i vi među onima koji ih rado jedu, rado bismo vas upitali što vi najčešće radite s balancanama (možete nam i odgovoriti na ovo potanje ako želite, u komentarima ili na mail [email protected]). Sigurno ih pohate, pečete na grilu ili na tavi, vjerojatno s njima radite parmigianu i musake, punite ih, možda čak i skuhate ajvar... ali kladimo se da s njima ne pripremate jela poput ovog za koje slijedi recept.

Kod nas s patlidžanima baš i nije uobičajeno kuhati variva i slična jela na žlicu, no drugdje su sasvim uobičajena, od jednostavnih na bazi rajčice do složenijih jela poput variva inspiriranih marokanskom ili sicilijanskom kuhinjom. Tekstura patlidžana omekšava i postaje kremasta kada se kuha u varivu, a kako vrlo lako upija okuse, to ga čini vrlo ukusnim sastojkom takvih jela.

Može se koristiti u raznim stilovima variva, od jednostavnih na bazi rajčice do složenijih jela sa začinima, biljem i drugim povrćem.

Ponekad se koriste cijeli plodovi, kad je riječ o manjim sortama, ponekad se balancane narežu na ploške ili kockice, no uvijek se kupaju u slasnom umaku s puno začina. Donosimo vam recept nadahnut talijanskom kuhinjom, ali s orijentalnim utjecajima zbog čega pomalo podsjeća na curry, samo što su začini mediteranski, a kokosovo mlijeko zamijenjeno je krem sirom.

Kremasto varivo od patlidžana

Sastojci:

500 g patlidžana
200 g krem sira
100 ml vina ili prošeka
3 žlice maslinova ulja
2 žlice konšerve
2 režnja češnjaka
1 luk
1 mala ljuta papričica
sjeckani peršin
sol, papar

Priprema:

Patlidžane narežite na kockice, posolite i ostavite da odstoje 15–20 minuta kako bi ispustili gorčinu. Potom ih isperite i posušite.

Na maslinovom ulju pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i usitnjenu ljutu papričicu pa kratko promiješajte. Umiješajte konšervu, pustite da se malo karamelizira, zatim dodajte prošek i pustite da alkohol ispari.

Dodajte patlidžane i sve zajedno pirjajte 15-ak minuta, povremeno miješajući, dok ne omekšaju i upiju umak. Po potrebi dolijte malo vode.

Na kraju umiješajte krem sir, smanjite vatru i lagano promiješajte dok se ne stvori gusti, kremasti umak. Posolite i popaprite po ukusu.

Poslužite toplo, posuto sjeckanim peršinom, uz prepečeni kruh ili kao prilog uz rižu ili tjesteninu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:54