Mesne okruglice, polpete, ćufte... Kako god ih nazvali, omiljeno su mesno jelo cijeloj obitelji. U raznim varijantama pripremaju se širom svijeta, u umaku, pržene ili pečene. Nama su posebno bliske talijanske polpete, ali jednako masjtorski ih spremaju i u Turskoj.
Stoga danas jedan turski recept koji se, gledajući sastojke, ne razlikuje po ama baš ničemu od nekog našeg domaćeg jela. Razlika je u načinu pripreme, tj jednom sastojku u koji se kuglice umaču prije prženja, a to je umućeno jaje. Jaje će prženjem dati slasnu pomalo hrskavu koricu kojoj ćete teško odoljeti. Još budete li ih pržili na maslacu...
Osim toga, u Turskoj bi ovo servirali uz jogurt umak i lepinje što možete i vi, ali jednako dobro će prijati uz lešo blitvu, tikvice ili bogatu salatu od poma, paprika, kukumara...
Turske pržene ćufte
Sastojci
500 g mljevenog mesa (junetine)
100 g kruha
2 jaja
1 luk
2 češnja bijelog luka
Sol, papar
Ulje ili maslac za prženje
Po želji začinsko bilje
Priprema
Izmiješajte meso, usitnjen kruh, 1 jaje, sitno nasjeckan luk i češnjak, sol i papar. Ako želite ćufte dodatno obogatiti dodajte sušeno začinsko bilje po želji. Oblikute ćuftice, odnosno kuglice i svaku prije pečenja umočite u jaje. Pržite na zagrijanoj masnoći dok ne dobiju zlatno smeđu boju, odnosno dok meso ne bude pečeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....