Premda još nisu u sezoni, tikvice su nam, kako se bliži sezona kupanja, sve primamljivije. Niskokalorične, zdrave i - ako ih znate dobro pripremiti - vrlo ukusne tikvice mogu vam sasvim lijepo obogatiti jelovnik i to od predjela pa sve do deserta.
Jedno od najzgodnijih jela s tikvicama u glavnoj ulozi su popečci. Pripremaju se brzo i jednostavno, a po receptu koji slijedi još su bolje i to zahvaljujući jednom dodatku.
Taj je sastojak kvinoja, namirnica poznata po svojoj iznimnoj hranjivosti i visokom sadrržaju proteina. U kombinaciji s tikvicama kvinoja pretvara klasične popečke od tikvice u zasitan, zdrav i ukusan obrok ako ih poslužite uz salatu ili umak od grčkog jogurta i začinskog blja.
I same polpetice možete obogatiti začinskim biljem po svom guštu, a ako ih ne želite pržiti u ulju, poredajte ih na lim za pečenje obložen papirom, poškropite ih uljem i ubacite u dobro zagrijanu pećnicu. Kad uhvate boju okrenite ih i još malo pecite, ali ne pretjerujte da se ne bi osušile.
Popečci s tikvicama i kvinojom
Sastojci:
250 g tikvica
200 g kuhane kvinoje
3 jaja
1 mladi luk
krušne mrvice po potrebi
začinsko bije po izboru
sol
ulje za prženje
Priprema:
Tikvice naribajte, posolite i ostavite ih da puste vodu pa ih iscijedite. Dodajte im skuhanu kvinoju, jaja, začine i nasjwckani mladi luk. Ako je smjesa previše rijetka, dodajte malo krušnih mrvica.
Ostavite je da odstoji desetak minuta pa oblikujte polpetice i uvaljajte ih u krušne mrvice.
Pecite popečke u vrućem ulju ili ih ispecite u pećnici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....