Masline su pune zdravih masnoća i trebali bismo ih češće jesti, a s obzirom na to da se odlično drže kad su usoljene ili na drugi način tretirane da bi postale zimnica, ne bi nam trebao biti osobit problem uvijek ih imati negdje pri ruci. Ako ništa, a ono za situacije kad nam se nešto gricka, a suzdržavamo se od grickalica (ili smo ih već sve potamanili).
Masline zapravo mogu biti prava delikatesa, već onako same po sebi, ali osobito uz par dodataka, kao što ih poslužuju u tapas barovima u Španjolskoj. Osobito je zanimljiv andaluzijski običaj mariniranja maslina u mješavini začina i korice citrusa.
Tako začinjene masline izvrsne su i uz vino i uz pivo, a ako ih poslužite uz tople pogačice i neki slastan namaz, dobit ćete gurmansku kombinaciju koja će zadiviti svakog gosta.
Za ovaj recept najbolje je koristiti mješavinu zelenih i crnih maslina i to onih s košticama jer su uvijek ukusnije od otkoštićenih.
Marinirane masline na andaluzijski način
Sastojci:
400 g maslina
100 ml maslinova ulja
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica suhog origana
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
korica jednog neprskanog limuna
korica polovice naranče
prstohvat dimljene crvene paprike (po želji)
malo svježe mljevenog papra
Priprema:
Masline kratko isperite i ocijedite. U manjoj tavi lagano zagrijte maslinovo ulje s oguljenim, zgnječenim češnjakom, lovorovim listom, kuminom i koricama agruma. Pustite da se sastojci ugriju i zamirišu, ali pazite da češnjak ne potamni.
Maknite s vatre, dodajte origano, papar i crvenu papriku, promiješajte i prelijte preko maslina. Dobro izmiješajte i ostavite pokriveno barem nekoliko sati, a najbolje preko noći da se okusi prožmu.
Čuvajte u staklenci s poklopcem u hladnjaku do tjedan dana. Prije posluživanja izvadite ih ranije da se ulje opusti i pusti punu aromu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....