StoryEditorOCM
Slanozdravo i slasno

Popečci od cvjetače: hrskavi, ukusni zalogajčići idealan su prilog, obrok ili vege burger, a evo kako neće biti gnjecavi

Piše T. S. M.
24. travnja 2025. - 11:34

Povrće je savršeno rješenje kad nam treba zdrav, ukusan i raznovrstan prilog uz gotovo svako jelo. Bilo da je riječ o mesu, ribi ili vegetarijanskim opcijama, dobro pripremljeno povrće uvijek zaokruži tanjur na najbolji mogući način. Odnosno, ovako misle oni koji povrće vole. No što s onima kojima je povrće samo smetnja na tanjuru? Takvima je najbolje promijen iti mišljenje finim povrtnim popečcima. Naš današnji prijedlog su popečci od cvjetače.

Hrskavi izvana, mekani iznutra – popečci od cvjetače su savršena opcija kad želite nešto lagano, a zasitno. Ovaj recept je idealan za sve koji žele u svoju svakodnevicu ubaciti više povrća, a da to ne znači kompromis s okusom. Bilo da ih poslužite kao prilog, lagani ručak ili čak vege burger, ovi popečci će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Za pripremu vam trebaju samo cvjetača, malo brašna, jaje, parmezan i svježe začinsko bilje, a ljepota ovog recepta je u tome što se popečci mogu pripremiti i do dva dana unaprijed te držati u hladnjaku do trenutka kad vam zatrebaju.

Možete ih peći u pećnici ili air fryeru ako želite, ali iskreno, 10 puta su bolji kada se isprže u tavi na malo ulja. Lijepo rumeni i hrskavi, savršeno će se složiti s osvježavajućim tzatzikijem od krastavaca i jogurta.

Pripazite na jedan bitan detalj, kako vam popečci ne bi bili gnjecavi i sirovi u sredini. Jako je važno prepoznati pravi trenutak u kojem je cvjetača dovoljno mekana da se može zgnječiti vilicom. Upravo zbog toga bolje ju je kuhati na pari, no ako vam se to ne da, možete je skuhati u vreloj vodi. Nemojte ju kuhati dulje od šest minuta, a prije gnječenja dobro je ocijedite.

Popečci od cvjetače

Sastojci:

350 g očišćene cvjetače (1 manja glavica)
60 g brašna
50 g parmezana
½ žličice soli
½ žličice papra
1 režanj češnjaka
1 jaje
korica 1 limuna
svježi peršin
svježi vlasac
sol, papar

Priprema:

Suhajte cvjetaču (na pari ili u kipućoj vodi) pa je grubo zgnječite vilicom.

Zgnječenoj cvjetači dodajte sol, papar, limunovu koricu, peršin, vlasac, brašno, češnjak, parmezan i jaje. Pomiješajte žlicom da se smjesa poveže i ujednači.

Žlicom grabite smjesu i rukama oblikujte popečke (trebalo bi ih biti 8-10). Pržite popečke sa svake strane 3-4 minute, vadite ih na upijajući papir te ih poslužite tople s tzatziki umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 14:29