Tikvice je dobro imati pri ruci sve dok im traje sezona jer s njima nema što se ne može napraviti u kuhinji. Jedna od omiljenih i vrlo zgodnih opcija su popečci, koje je lako prilagoditi svakom ukusu i pravilu, odnosno restrikciji vezanoj uz prehranu.
Ne smijete jesti jaja? Nema veze, postoje popečci od tikvica bez jaja. Ne biste smjeli jesti brašno? Nikakav problem, postoje popečci bez brašna. Isto vrijedi za mliječne proizvode i druge česte alergene koji se obično nalaze u ovakvim jelima, a postoje opcije čak i za one kojima je zabranjeno prženo - za takve su kao stvoreni popečci od tikvica koji se peku u pećnici.
No ovoga puta nema restrikcija. Za popečke od tikvica po receptu koji vam predlažemo koristi se sve od navedenog. Pitate li se sad što je u njima onda tako pesebno, otkrit ćemo vam: vrlo su lagani i hrskavi i to zahvaljujući nešto rjeđem tijestu. Pored toga, zahvaljujući dodatku poriluka, imaju bogatiji okus.
Vidjet ćete čim ga isprobate, ovi su popečci po mnogočemu drugačiji od onih koje ste dosad pekli, premda se rade od sasvim uobičajenih sastojaka.
Popečci od tikvica i poriluka
Sastojci:
450 g tikvica
150 g bijelog i svijetlozelenog dijela poriluka
65 g brašna
20 g svježeg začinskog bilja (bosiljak, kopar, peršin)
1 žličica soli
1/2 žličice praška za pecivo
1 jaje
papar
mljevena slatka paprika
ulje za prženje
Dodatno:
ulje za prženje
jogurt ili vrhnje za posluživanje
začinsko bilje po želji za umak
feta sir
Priprema:
Tikvice naribajte i pomiješajte sa solju. Ostavite ih da odstoje 10 minuta kako bi pustile vodu. U međuvremenu nasjeckajte poriluk i začinsko bilje. U velikoj zdjeli pomiješajte poriluk, sjeckano začinsko bilje i razmućeno jaje. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, papar i malo paprike.
Tikvice dobro ocijedite – zamotajte ih u čistu krpu i stisnite kako biste iz njih uklonili što više tekućine. Uklonite sok od tikvica, a naribanu masu dodajte smjesi od poriluka i jaja. Umiješajte i suhe sastojke te sve dobro pomiješajte u gusto tijesto.
U velikoj tavi zagrijte ulje pa žlicom oblikujte popečke i stavljajte ih u vruće ulje. Pržite ih 3 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri, dok ne porumene i postanu hrskavi. Zatim smanjite vatru i ostavite ih još nekoliko minuta da se do kraja ispeku iznutra.
Popečke izvadite na kuhinjski papir kako bi se ocijedio višak masnoće.
Poslužite ih uz umak od vrhnja ili jogurta u koji ste dodali sjeckano začinsko bilje po želji i izdrobljeni feta sir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....