Caponata je jelo porijeklom sa Sicilije puno okusa Mediterana i savršeno za ljeto. U posljednjih nekoliko godina postalo je jako popularno, jer se priprema jednostavno i od pristupačnih sastojaka.
U klasičnoj varijanti ovo jelo kojem je baza patlidžan, obilje mediteranskih začina i neizostavna rajčica, može se jesti kao prilog, a uz tjesteninu ili kruh može biti i samostalno jelo.
Predlažemo vam ponešto drugačiju varijantu nadopunjenu bijelim grahom zahvaljujući čemu postaje cjelovit i hranjiv obrok, ukusan i pun proteina. Osim bijelog graha, možete koristiti i neku drugu sličnu vrstu graha, pa čak i slanutak. Sasvim je u redu koristiti i konzervirane grahorice, bitno je samo sačuvati dio tekućine iz limenke jer je potrebna u pripremi jela.
Caponata s bijelim grahom
Sastojci:
500 g skuhanog graha + oko 200 ml tekućine
200 g pasirane rajčice
120 g manjih rajčica
60 g maslina
60 g sušenih rajčica
2 žlice balzamičnog octa
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica kapara
½ žličice origana
2 češnja češnjaka
1 luk ili 2 ljutike
1 patlidžan
po želji pesto, tostirani pinjoli, jogurt za serviranje
Priprema:
Prvo pripremite svo povrće: ogulite, nasjeckajte i narežite prema potrebi. U velikoj neljepljivoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk, zgnječeni češnjak i patlidžan. Pržite oko 5 minuta, dok patlidžan ne počne omekšavati. Zatim dodajte rajčice i oregano, dobro promiješajte te kratko prokuhajte dok rajčice ne omekšaju.
Dodajte peršin, kapare, masline, sušene rajčice, grah s njegovom tekućinom, pasiranu rajčicu i balzamični ocat. Začinite po ukusu solju i paprom. Dobro promiješajte i pustite da proključa, zatim smanjite vatru i pustite da lagano krčka dok se umak ne reducira. Po želji prelijte s malo jogurta i/ili pesta kojeg možete malo razvodniti ako je pregust. Ukrasite s nekoliko pinjola i svježe sjeckanim peršinom pa poslužite uz komad prepečenog kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....