StoryEditorOCM
SlanoNEPRIMJETNA RAZLIKA

Priprema domaćih tortilja može biti izazovna, zato smo našli chapati koji sigurno uspijeva! Trebate samo brašno i vodu

Piše K. V.
4. rujna 2025. - 18:58

Tortilje su u posljednjih nekoliko godina i kod nas stekle golemu popularnost. Ne samo da su postale dio standardne fast food ponude nego su i u kućanstvima često zamjena za kruh kod pripreme sendviča. Tortilje su u stvari jedna vrsta tankog beskvasnog kruha koji se u raznim varijacijama i pod raznim imenima tradicionalno priprema širom svijeta, a chapati je upravo jedna od tih. Ako ste pokušavali pripremiti tortilje kod kuće vjerujemo da ste odustali jer često, unatoč svim trikovima, ispadnu tvrde i neprikladne za motanje. Kod izrade chapatija takvih problema nema, a rezultat će vas oduševiti.

image
Luca Invernizzi Tettoni/Photononstop Via Afp

Originalno se pravi od jako fino mljevenog brašna tvrde pšenice kakvo kod nas nije (lako) dostupno, a da biste postigli dobar rezultat koristite glatko brašno s tim da pri kupovini obratite pažnju na udio bjelančevina, neka bude 11 - 13 %. Nakon što zamijesite tijesto obavezno ga ostavite da odmori pola sata, tako će se puno lakše valjati i za to će vam trebati manje brašna. Moguće da ćete trebati više vode ili brašna od navedenog u receptu, to ovisi o tome koliko brašno "pije" vodu. No, morali biste dobiti mekano, podatno tijesto, tako da budite oprezni s dodavanjem bude li nužno.

image
I. Rozenbaum & L. Mouton/Photoalto Via Afp

Iako je tradicionalno prilog raznim varivima, vi chapati poslužite onako kako biste i tortilju. Prolazi i punjen bogatim nadjevima za glavno jelo ili u nekim modernijim verzijama sličnije toplom sendviču. Hermetički zatvoren, chapati može zadržati mekoću nekoliko dana, a želite li se opskrbiti da ga uvijek imate pri ruci zaledite ga sa slojem pek papira između komada, da se ne zalijepi.

Chapati

Sastojci

250 g glatkog brašna
150 ml mlake vode

Priprema

Pomiješajte brašno i vodu u zdjeli, zamijesite glatko tijesto. Neka voda bude mlaka, topla. Opcionalno je korištenje malo masnoće (1 žlica ulja ili maslaca/gheea) i prstohvata soli, ako se odlučite dodajte ih odmah. Tijesto ostavite da odmori pola sata, može i dulje. Podijelite u 8 kuglica. Razvaljajte ih tanko, na otprilike 20 cm promjera. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i pecite chapati sa svake strane po 1 - 2 min, odnosno dok ne dobije specifične smeđe mrlje.

Pečene chapatije držite zamotne u krpi ili prikladnoj posudi kako bi ostali topli i mekani dok pečete ostatak. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 13:50