Ne jede vam se danas riba, a postite? A što kažete na lignje? Vjerujte nam, nećete pogriješiti, trkom po lignje jer imamo recept splitskog kuhara Petra Vlaka. Pomalo samozatajan chef osvajač je niza odličja na kulinarskim natjecanjima, a naše je čitatelje prije koji dan oduševio receptom za osobito mekane i sočne sirnice. Nije bilo druge nego zamoliti ga za još koji recept, no ovoga puta za slana jela. Danas vam otkrivamo kako chef Petar priprema punjene lignje, a sutra slijedi još jedna bomba od recepta...
Punjene lignje
Sastojci za 4 osobe
800 g lignje
50 g starog kruha
20 g luka
20 g peršina
50 g pršuta
200 g pelata
100 g kapule
50 g mrkve
50 g korijena celera
0.05 l maslinovog ulja
0.1 l bijelog vina
10 g šećera
Sol, papar
Priprema:
Očistite lignje.
Isijecite krakove lignje na sitne kockice pa ih kratko popržite na maslinovom ulju i začinite češnjakom, peršinom, pršutom, solju, paprom i maslinovim uljem.
Izrežite kruh na male kockice i popržite ga na tavi.
Povežite začinjene krakove lignje s kruhom, pa dodajte malo bijelog vina.
Punite lignje tom smjesom i zatvorite ih čačkalicom.
Punite lignje do 3/4, ne više, da ne bi puknule.
Začinite ih pa ih kratko pecite na ulju.
Na ulju na kojem su se pekle lignje napravite umak od sitno sjeckanog korjenastog povrća i pelata.
Začinite solju, paprom i bijelim vinom.
Kad dobijete željeni okus umaka, stavite unutra lignje i pirjajte dok ne omekšaju.
Poslužite uz palentu ili pire krumpir.
Umjesto pelata možete koristiti i svježe rajčice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....