StoryEditorOCM
Slanopuna usta okusa

Punjene lignje u ukusnom toču po receptu splitskog kuhara koji peče najslasnije sirnice. Petar nas je opet oduševio...

Piše T. S. M.
18. travnja 2025. - 12:22

Ne jede vam se danas riba, a postite? A što kažete na lignje? Vjerujte nam, nećete pogriješiti, trkom po lignje jer imamo recept splitskog kuhara Petra Vlaka. Pomalo samozatajan chef osvajač je niza odličja na kulinarskim natjecanjima, a naše je čitatelje prije koji dan oduševio receptom za osobito mekane i sočne sirnice. Nije bilo druge nego zamoliti ga za još koji recept, no ovoga puta za slana jela. Danas vam otkrivamo kako chef Petar priprema punjene lignje, a sutra slijedi još jedna bomba od recepta...

 

Punjene lignje

Sastojci za 4 osobe

800 g lignje
50 g starog kruha
20 g luka
20 g peršina
50 g pršuta
200 g pelata
100 g kapule
50 g mrkve
50 g korijena celera
0.05 l maslinovog ulja
0.1 l bijelog vina
10 g šećera
Sol, papar

Priprema:

Očistite lignje.

Isijecite krakove lignje na sitne kockice pa ih kratko popržite na maslinovom ulju i začinite češnjakom, peršinom, pršutom, solju, paprom i maslinovim uljem.

Izrežite kruh na male kockice i popržite ga na tavi.

Povežite začinjene krakove lignje s kruhom, pa dodajte malo bijelog vina.

Punite lignje tom smjesom i zatvorite ih čačkalicom.

Punite lignje do 3/4, ne više, da ne bi puknule.

Začinite ih pa ih kratko pecite na ulju.

Na ulju na kojem su se pekle lignje napravite umak od sitno sjeckanog korjenastog povrća i pelata.

Začinite solju, paprom i bijelim vinom.

Kad dobijete željeni okus umaka, stavite unutra lignje i pirjajte dok ne omekšaju.

Poslužite uz palentu ili pire krumpir.

Umjesto pelata možete koristiti i svježe rajčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 21:30