StoryEditorOCM
Slanobravo petra i denis!

Punjene paprike na poseban način: dobili smo top recept, okus je bolji, umak gušći, a ideja za višak nadjeva - fantazija

Piše T. S. M.
15. listopada 2025. - 09:59

Tko kaže da su mu dosadile punjene paprike? Pokažite mu da ne zna o čemu priča, a argument neka vam bude ovaj sjajan recept koji su nam otkrili Petra i Denis čiji Instagram profil posvećen kuhanju vrijedi posjetiti.

Petra i Denis, baš kao i mi, preferiraju punjene paprike pripremljene u pećnici. Nama su draže od klasičnih zato što im je okus intenzivniji, a umak gušći te, kao dodatni bonsu, nema prskanja ni kipljenja.

Petra i Denis također imaju odličnu ideju što napraviti s viškom nadjeva, ako ga preostane: mesne okruglice. U pravom ih trenutku treba dodati u posudu s paprikama, a koji je to trenutak doznat ćete u receptu koji slijedi.

Punjene paprike iz pećnice

Sastojci

1 kg miješanog mljevenog mesa
1 luk
2–3 češnja češnjaka
1 šalica riže
malo špeka
2 žličice soli
2 žličice vegete
papar
slatka paprika
sjeckani peršin
1 l umaka od rajčice
400 g pelata (1 konzerva)
500 ml vode

Za mesne okruglice (ako ostane nadjeva):

malo krušnih mrvica
malo mlijeka

Priprema

Luk, češnjak i špek sitno nasjeckajte. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso s lukom, češnjakom, rižom, špekom, soli, vegetom, paprom, slatkom paprikom i peršinom. Sve dobro izmiješajte rukama.

Paprike očistite, odstranite koštice i punite pripremljenom smjesom, ali nemojte pritiskati previše jer će se riža tijekom pečenja napuhnuti. Posložite punjene paprike u dublju posudu za pečenje.

U zasebnoj posudi pomiješajte umak od rajčice, pelate, vodu, sol, papar i malo vegete. Prelijte preko paprika. Ako vam ostane mesne smjese, dodajte malo krušnih mrvica natopljenih u mlijeku, oblikujte okruglice i stavite ih sa strane u posudu.

Pokrivene aluminijskom folijom stavite u pećnicu zagrijanu na 230 °C i pecite oko 30 minuta, dok se ne počnu čuti lagani zvukovi cvrčanja. Zatim smanjite temperaturu na 160 °C, dodajte mesne okruglice i pecite još oko sat i pol. Pred kraj maknite foliju i kratko zapecite da se površina lagano karamelizira.

Poslužite uz pire krumpir, rižu ili domaći kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2025 16:24