Punjene tikvice nekima su još draže od punjenih paprika pa smo za ljubitelje toga jela pronašli jednu zanimljivu ideju. Riječ je o specijalitetu iz libanonske kuhinje koje se naziva Kousa bil Laban.
Riječ je o tikvicama punjenim na manje-više isti način kao ove koje mi radimo, uz dodatak začina tipičnih za bliskoistočnu kuhinju, ali s jednom bitnom razlikom vezanom uz umak. Umjesto u umaku od rajčice, ove se tikvice kuhaju u umaku od jogurta koji se obično zgusne smjesom gustina i jaja. Kako bi jelo bilo još ukusnije, tikvice se prije posluživanja posipaju tostiranim pinjolima, no oni se mogu zamijeniti i bademom u listićima.
Libanonske punjene tikvice (Kousa bil Laban)
Sastojci:
6 manjih tikvica
3 žlice pinjola
Nadjev:
100 g kratkozrnate riže (npr. arborio)
250 g mljevene junetine ili janjetine
1 luk
3 žlice maslinova ulja
2 žličice bliskoistočne mješavine začina (ili kombinacija mljevenog crnog papra, cimeta i klinčića)
sol, papar
Umak:
1 l punomasnog jogurta
2 žlice gustina (ili 1 jaje + 1 žlica gustina)
3 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
svježi kopar ili listići mente (po želji)
sol po ukusu
malo vode ili mlijeka za razrjeđivanje (po potrebi)
Priprema
Pripremite tikvice: Operite ih i odrežite im vrhove pa im pažljivo izdubite sredinu.
U tavi na srednje jakoj vatri pirjajte luk na maslinovu ulju dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso, začine, sol i papar te pirjajte dok meso ne posmeđi. Umiješajte sirovu rižu i, po želji, pinjole.
Tikvice napunite pripremljenim nadjevom do oko 1 cm ispod ruba. Pažljivo ih složite u veliki lonac pa ih prelijte vodom tako da budu gotovo potpuno potopljene. Poklopite, pustite da zavrije, pa kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta, dok tikvice ne omekšaju.
Na maslinovu ulju kratko popržite nasjeckani češnjak do zlatne boje. U posebnoj zdjeli pomiješajte jogurt s gustinom (ili jajetom i gustinom) razmućenim u malo vode. Jogurt ne smije zakipjeti pa umak kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješajte dok se ne počne lagano zgušnjavati. Po potrebi dodajte malo mlijeka ili tekućine u kojoj su se kuhale tikvice.
Tikvice izvadite iz vode i pažljivo ih prebacite u umak. Kuhajte ih u umaku još 15 minuta na vrlo laganoj vatri, poklopljeno.
Nakon kuhanja, ostavite jelo poklopljeno 10-ak minuta da se okusi povežu. Poslužite posuto svježim koprom, mentom ili tostiranim pinjolima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....