Uštipci. Mljac. Što uopće dodati? Osim možda - nadjev.
Nadjeveni ili punjeni uštipci jelo je oko kojeg se treba malo potruditi, ali svaka minuta truda se isplati. Zamislite samo koji je užitak usred onog lijepo zaprženog tijesta u koje guštate zagristi otkriti nadjev pun sira koji je otopio od vrućine...
Slična su jela poznata u brojnim svjetskim kuhinjama, od prženih panzerotta (jelo nalik calzoneu) preko čeških pyrizhky pa do argentinskih empanada i kineskih prženih bao okruglica.
Mi vam nudim o recept u kojem se dizano tijesto puni šunkom i sirom, a vi tu ideju shvatite samo okvirno pa u svoje uštipke ubacite što god vas veseli: hoćete još malo pancete, hoćete koju žličicu pesta ili šalše, hoćete dimljeni losos, rukolu ili možda malo krem sira - na vama je.
Što god stavili u nadjev, naš savjet je isti: ne pretjerujte s tekućim i lako topivim dodacima, jer mogli bi iscuriti tijekom pečenja, uz rizik od prskanja. Napunjene uštipke dobro stisnite po rubu, možete se čak poslužiti vilicom pa ćete dobiti ljepši rezultat.
Također je važno pržiti ih u dosta ulja, dobro napunite teću u kojoj ćete ih pofrigati, najbolji su kad slobodno plivaju u ulju.
Punjeni uštipci
Sastojci:
500 g brašna
300 ml tople vode
20 g svježeg kvasca ili 7 g suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica šećera
1 žličica soli
Nadjev:
200 g sira
150 g dimljene šunke
masline, rukola, pesto...
Priprema:
U mlakoj vodi otopite kvasac i šećer, pa ostavite 5–10 minuta da zapjeni pa ga dodajte ostalim sastojcima i umijesite glatko, elastično tijesto (ručno ili mikserom s kukama). Pokrijte tijesto i ostavite ga da se diže oko sat i pol, odnosno dok se ne udvostruči.
Tijesto zatim podijelite na 8 kuglica i svaku razvaljajte u krug promjera oko 15 cm. Na jednu polovicu stavite sir, šunku i dodatke po želji. Preklopite tijesto kao polumjesec i stisnite rubove (možete i vilicom).
Alternativno, tijesto razvaljajte u komadu pa ga nožem podijelite na kvadrate te dalje postupajte na isti način.
Pustite uštipke da se dižu još 15-ak minuta pa ih pržite u ulju zagrijanom na 170 do 180 stupnjeva Celzija (ubacite komadić tijesta u ulje za provjeru, ako se zapjeni, ulje je spremno).
Pržite uštipke tri do četiri minute pa ih okrenite i pržite dok ne uhvate lijepu boju. Ocijedite ih na upijajućem papiru i poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....