Raštika (ili rašćika) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača lako prepoznatljiva po svojim velikim tamnozelenim listovima i otpornosti na oštre vremenske uvjete. Od davnina se uzgaja i jede u Dalmaciji, ali i u Hercegovini, a od kad je proglašeno da se raštika ubraja među najzdravije namirnice na svijetu, sve je popularnija i na kontinentu.
Međutim, ako mislite da je raštika samo "naša"m u krivu ste, jer cijenjena je i u drugim krajevima Mediterana. Zašto bi vam to trebalo biti bitno? Iz jednostavnog razloga: raštika se može pripremiti na puno više načina nego je u nas uobičajeno.
Nova ideja za kuhanje raštike
U Portugalu nekoć gotovo da nije bilo kuće u kojoj se barem jednom tjedno nije kuhala juha od raštike, odnosno caldo verde. Iako se radi o vrlo skromnom jelu, ono se smatra nacionalnim ponosom i često se poslužuje i u svečanim prilikama, a tada je osnovni recept obično malo obogaćen dodatnom količinom i vrstama suhog mesa.
U klasičnoj verziji recepta dovoljno je dodati par fetica kobasice i to po mogućnosti neke dobro začinjene i protkane aromom dima, no može se koristiti i panceta ili neka druga suhomesnata delikatesa.
Zdraviji način pripreme
Osnovu jela čine krumpir, luk i češnjak koji se kuhaju dok ne omekšaju, zatim se dio povrća zgnječi ili izmiksa kako bi juha postala gusta i kremasta. Tek tada se dodaje raštika rezana na vrlo tanke trakice, ono što su naši stari zvali narezana "na duvan", pa se kuha tek nekoliko minuta, dovoljno da uvene i omekša, ali da ostane zelena i svježa.
Osim punijeg okusa, ovakav način pripreme donosi još jednu prednost u odnosu na jela u kojima se raštika dugo kuha, a to je što zahvaljujući kraćoj termičkoj obradi povrće zadržava više nutrijenata.
Juha od raštike (caldo verde)
Sastojci:
200 g raštike
1,5 l vode
2 krumpira
2 češnja češnjaka
1 luk
narezana kobasica
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Ogulite i narežite krumpire, luk i češnjak, kratko ih propirjajte na ulju pa ih zalijte vodom i kuhajte dok potpuno ne omekša. Zgnječite, ispasirajte ili izblendajte povrće tako da dobijete gustu, glatku bazu.
Dodajte tanko rezanu raštiku i, ako želite, nekoliko kriški kobasice.
Kuhajte još 5 minuta, tek toliko da raštika omekša, ali zadrži zelenu boju.
Posolite, popaprite i dodajte maslinovo ulje prema ukusu, pazeći da juha ne proključa nakon dodavanja ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....