StoryEditorOCM
Slanoskuhajte specijalitet

Rižot od kozica i tikvica svi vole, ali mnogi rade velike greške u pripremi. Ove dvije su najgore, radite li ih i vi?

Piše K. V.
3. srpnja 2025. - 08:10

Zbog nježnog okusa i bezbrojnih mogućnosti pripreme, kozice i tikvice su omiljene namirnice mnogima, dok rižot zasigurno prednjači među jelima koja spajaju te dvije namirnice. Priprema ovog recepta traži nešto više truda i koju teću više, ali ovo kremasto i elegantno jelo sve opravdava jer njime ćete sigurno razveseliti ukućane ili oduševiti goste. Ipak, priznajmo, ne pripremaju ga svi kako treba, a greške su brojne, od pogrešnog izbora riže, preko korištenja pogrešnog vina pa dalje, no najgora od svih grešaka odnosi se na kozice.

Mislimo na upotrebu očišćenih repova kozica. Otiđite na peškariju i kupite cijele, svježe kozice jer je za dobar rižot neizostavan dobar temeljac!  Priprema temeljca iziskuje nešto vremena i truda, ali zaista se isplati s obzirom na rezultat, a za nju će vam biti potrebno ono čega nema u pakiranju očišćenih repića, a to su glave i ljuske.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

Sljedeća pogreška koju mnogi još uvijek rade je upotreba vrhnja za kuhanje kako bi postigli kremastost. Ali to uopće nije potrebno jer uz ispravnu tehniku i dobar izbor riže rižoto će biti kremast „sam od sebe“! Osim toga, vrhnje kamuflira izvorni okus jela i izvor je skrivenih kalorija.

Rižoto od kozica i tikvica

Sastojci:

320 g riže Carnaroli
400 g kozica
2 srednje tikvice
1 mala glavica luka
1 režanj češnjaka
1 čaša suhog bijelog vina
maslinovo ulje
maslac 
ribani sir 
vezica vlasca
sol

Temeljac:

glave i oklopi kozica
1 mrkva
1 stabljika celera
1 luk
maslinovo ulje
voda

Priprema:

Prvo pripremite temeljac. Očistite kozice od oklopa tako da uklonite glave zatim ljuske s repa. U loncu pirjajte povrće za temeljac na maslinovom ulju oko 5 minuta, slobodno ga narežite na veće komade, zatim dodajte oklope kozica da se malo preprže. Prelijte vodom dovoljno da pokrije sadržaj u loncu. Kuhajte oko sat vremena povremeno mičući pjenu koja se skupi na vrhu.

Zatim pripremite tikvice i kozice. U tavi zagrijte maslinovo ulje i režanj češnjaka, dodajte tikvice i pirjajte nekih 5 minuta, po potrebi dodajući malo temeljca. Kad tikvice omekšaju dodajte očišćene kozice i pirjajte još 5 min. Na kraju dodajte vlasac (ali ostavite nešto za ukrašavanje), uklonite češnjak i držite smjesu na toplom.

U drugoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast. Dodajte rižu i kratko je tostirajte, zatim ulijte bijelo vino i pustite da alkohol ispari. Postupno dodajte topli temeljac, miješajući i dodajući novu količinu tek kada prethodna bude apsorbirana.

Pred kraj kuhanja riže, dodajte smjesu s tikvicama i kozicama te sve dobro promiješajte. Kada je riža kuhana al dente, maknite tavu s vatre, dodajte komadić maslaca i po želji ribani sir, te miješajte dok rižoto ne postane kremast. Ukrasite preostalim vlascem. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:54