Rižot je uvijek dobra ideja, a kad je s kozicama, ideja je još bolja. No znate li što će ga učiniti boljim i od toga? Vjerovali ili ne, sasvim jednostavan i jeftin sastojak: poriluk.
Donosimo vam recept koji spaja slatkoću poriluka i delikatnost morskih plodova u ukusno, lagano i brzo gotovo jelo.
Poriluk u ovom rižotu ima ulogu dodatnog podizanja okusa, no također isključuje korištenje češnjaka i luka, koji nekima smetaju. Pored toga, u rižot, koji kad se radi s bijelom rižom ima visok glikemijski indeks, unosi pristojnu dozu vlakana, čime ne samo da snižava spomenuti indeks nego također pospješuje probavu i doprinosi osjećaju sitosti.
Sve u svemu, lijepo je vidjeti kako se s pomalo priprostim sastojkom može dobiti elegantno jelo.
Rižot s kozicama i porilukom
Sastojci:
500 g kozica (neoguljenih)
320 g riže
50 ml bijelog vina
50 g maslaca
3 žlice maslinovog ulja
1 poriluk
1 limun (naribana korica)
svježi peršin
svježi timijan
sol, papar
Priprema:
Očistite poriluk, odvojite bijeli i svijelozeleni dio i narežite ga na kolutiće, a zeleni dio sačuvajte. Očistite kozice, odvojite repove i sačuvajte oklop.
Na dvije žlice ulja bacite oklope kozica, zeleni dio poriluka i timijan pa pržite sve na jakoj vatri dok ne zamiriše. Deglazirajte bijelim vinom. Kada alkohol ispari, dolijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri 1 sat. Potom temeljac procijedite i držite ga na toplom.
Otopite pola količine maslaca, dodajte mu preostalo ulje pa pirjajte svijetli dio poriluka dok ne omekša i dobije zlatnu boju. Ugasite vatru.
Narežite repove kozica na komadiće i začinite ih solju i naribanom koricom limuna pa ih prepecite na tavi.
U posebnoj posudi, na suho tostirajte rižu (bez masnoće). Kada postane staklasta, počnite postepeno dodavati topli temeljac, miješajući i dolijevajući po potrebi, kako se temeljac upija. Nakon 10 minuta kuhanja, umiješajte pirjani poriluk i nastavite kuhati dok riža ne postane al dente.
Kad je rižoto kuhan, maknite ga s vatre i umiješajte ostatak maslaca. Energično promiješajte. Dodajte repiće kozica i peršin te poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....