Jedno od jela za koje smo uvijek raspoloženi je rižot, a onaj s plodovima mora je među favoritima. Može se pripremati od raznih namirnica, a zbog praktičnosti često se koriste zaleđeni plodovi mora. Možete i tako skuhati ukusan obrok, ali ako želite da ovaj specijalitet zablista u punom sjaju vrijedi se potruditi i pripremiti ga sa svježim. To traži malo više truda, samim time i vremena, ne samo zbog čišćenja nego i zbog odlaska na peškariju, ali isplati se.
Pored namirnica važna je i ispravna priprema, a ako slijedite ovaj recept dobit ćete tanjur s kojeg je svaki zalogaj uživanje. Također, ovo je rižot bogat plodovima, a u njegovoj domovini Italiji poslužili bi ga kao prvoklasni primo piatto. Želite li ga ipak za glavno jelo možete pojačati količinu riže na 100 g po osobi, odnosno 400 g ukupno, dovoljno je bogat da to podnese.
Rižot s plodovima mora
Sastojci
320 g riže carnaroli
1 kg dagnji
500 g brbavica
350 g lignji
300 g repova kozica
70 g hladnoga maslaca
100 ml bijeloga vina
1 vezica svježeg peršina
2 češnja češnjaka
2 mladoga luka
1 stabljika celera
1 mrkva
1 svježa čili papričica
povrtni temeljac po potrebi
maslinovo ulje
sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Ako koristite svježe plodove mora očistite ih. Dagnjama uklonite bradu, ostružitte ljuske i dobro ih operite. Brbavice namočite nekoliko sati u posoljenu vodu da ispuste pijesak, zatim ih dobro isperite. Lignjama uklonite unutrašnjost i kožu, narežite ih na trake debljine oko 1 cm, a zatim na komade od otprilike 2 cm. Kozicama odstranite oklop i crnu žilu s leđa.
Stavite dagnje u veliku posudu na jaku vatru, poklopite i povremeno protresite dok se ne otvore (oko 2–3 minute). Procijedite i sačuvajte sok koji su pustile. Ponovite isto sa brbavicama. Odvojite nekoliko komada u ljusci za ukrašavanje.
Sitno nasjeckajte mladi luk, celer, mrkvu i češnjak. Po želji dodajte malo svježeg čilija. U širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte povrće i pirjajte 10 minuta na laganoj vatri dok ne omekša. Izvadite češnjak.
Pojačajte vatru, ubacite lignje i kratko ih popržite, zatim dodajte kozice. Kad ispari tekućina, podlijte s malo vina (oko pola količine), pustite da alkohol ishlapi, pa izvadite lignje i kozice i držite ih pokrivene da ostanu topli.
U istoj posudi dodajte rižu i pržite je minutu, neprestano miješajući. Podlijte ostatkom vina i pustite da ispari.
Dodajte kutljaču po kutljaču vrućega temeljca i neprestano miješajte. Umiješajte i procijeđeni sok od brbavica i dagnji. Kuhajte tako rižu al dente. Pred kraj kuhanja umiješajte lignje, kozice i većinu očišćenih školjki i dagnji. Kad je riža gotova, maknite s vatre. Umiješajte hladni maslac narezan na kockice, sjeckani peršin i malo papra. Ostavite da odstoji minutu-dvije. Rižoto rasporedite u tanjure i ukrasite školjkama i dagnjama u ljusci. Poslužite odmah, dok je kremast i topao.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....