StoryEditorOCM
Slanospecijalitet iz katalonije

Romesco umak nije ono što ste mislili, donosimo jedini autentičan recept za poznatu delikatesu kao stvorenu za ljeto

Piše K.V.
10. kolovoza 2025. - 10:15

Romesco umak je salsa porijeklom iz Katalonije, preciznije okolice grada Tarragone. Kao i iza mnogih delicija koje su osvojlie svijet i iza ovog jela stoje siromašni trudbenici, ribari i težaci koji su lako dostupnim lokalnim namirnicama nastojali obogatiti ribu koju su svakodnevno jeli. 

image
Shutterstock

Moramo reći jednu stvar, ono što ćete najčešće naći kao recept za romesco nije izvorni recept, a usporedba s ajvarom ne stoji! Romesco je umak baziran na pečenim zrelim, aromatičnim rajčicama i češnjaku koji su začinjeni slatkim paprikama. Dakle, to nije umak od pečenih paprika pogotovo ne roga ili babura. Iako, da se razumijemo, i to su fantastični umaci!

Dok mi poznajemo mahom samo babure, roge, ljute i slatke feferone u Španjolskoj koriste obilje različitih sorti. Iako je svijet ljutih papričica zainteresirao hrvatsku publiku, raznolike slatke papričice još uvijek nisu dostupne u Hrvatskoj pa ih u ovom receptu možete zamijeniti žlicom dimljene začinske paprike. Ako ste pak ambiciozniji, autentične španjolske paprike i umake moguće je naručiti online, a u umak romesco idu pimiento choricero ili ñora. 

Ovaj umak možete servirati uz pečeno meso, posebno dobro prija uz piletinu, s tostiranim kruhom, povrćem i sirom, a naravno i na neki od tradicionalnih katalonskih načina, npr. pečenim porilukom. 

image
Shutterstock

Romesco umak

Sastojci

300 g rajčice
50 g badema 
50 g lješnjaka
4 crvene suhe papričice
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 glavice češnjaka
2 žlice vinskog octa
Kriška starog kruha
Mala ljutika
Sol
Papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Stavite peći povrće: rajčice, paprike i češnjak te pecite dok kožica ne krene pucati i ne pocrni, nekih 30 - 40 min. Dok se peče povrće tostirajte bademe, lješnjake i kruh izrezan na manje komade. Tostirane orašasta plodove ogulite. Pečno povrće poklopite i pustite da se prohladi, zatim ogulite i odstranite sjemenke iz rajčica, češnjak istisnite.

Očišćeno pečeno povrće, lješnjake, bademe i kruh stavite u blender i miksajte postepeno dodajući ulje i ocat. Miksajte dok ne dobijete grubu pastu. Probajte okus i po želji dodajte još paprike, ljute paprike, ljutiku, ocat... Želite li kremastiju teksturu, još miksajte uz dodatak ulja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 11:37