Romesco umak je salsa porijeklom iz Katalonije, preciznije okolice grada Tarragone. Kao i iza mnogih delicija koje su osvojlie svijet i iza ovog jela stoje siromašni trudbenici, ribari i težaci koji su lako dostupnim lokalnim namirnicama nastojali obogatiti ribu koju su svakodnevno jeli.
Moramo reći jednu stvar, ono što ćete najčešće naći kao recept za romesco nije izvorni recept, a usporedba s ajvarom ne stoji! Romesco je umak baziran na pečenim zrelim, aromatičnim rajčicama i češnjaku koji su začinjeni slatkim paprikama. Dakle, to nije umak od pečenih paprika pogotovo ne roga ili babura. Iako, da se razumijemo, i to su fantastični umaci!
Dok mi poznajemo mahom samo babure, roge, ljute i slatke feferone u Španjolskoj koriste obilje različitih sorti. Iako je svijet ljutih papričica zainteresirao hrvatsku publiku, raznolike slatke papričice još uvijek nisu dostupne u Hrvatskoj pa ih u ovom receptu možete zamijeniti žlicom dimljene začinske paprike. Ako ste pak ambiciozniji, autentične španjolske paprike i umake moguće je naručiti online, a u umak romesco idu pimiento choricero ili ñora.
Ovaj umak možete servirati uz pečeno meso, posebno dobro prija uz piletinu, s tostiranim kruhom, povrćem i sirom, a naravno i na neki od tradicionalnih katalonskih načina, npr. pečenim porilukom.
Romesco umak
Sastojci
300 g rajčice
50 g badema
50 g lješnjaka
4 crvene suhe papričice
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 glavice češnjaka
2 žlice vinskog octa
Kriška starog kruha
Mala ljutika
Sol
Papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 ºC. Stavite peći povrće: rajčice, paprike i češnjak te pecite dok kožica ne krene pucati i ne pocrni, nekih 30 - 40 min. Dok se peče povrće tostirajte bademe, lješnjake i kruh izrezan na manje komade. Tostirane orašasta plodove ogulite. Pečno povrće poklopite i pustite da se prohladi, zatim ogulite i odstranite sjemenke iz rajčica, češnjak istisnite.
Očišćeno pečeno povrće, lješnjake, bademe i kruh stavite u blender i miksajte postepeno dodajući ulje i ocat. Miksajte dok ne dobijete grubu pastu. Probajte okus i po želji dodajte još paprike, ljute paprike, ljutiku, ocat... Želite li kremastiju teksturu, još miksajte uz dodatak ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....