StoryEditorOCM
Slanoljetno izdanje

Salata od krumpira koja se savršeno slaže uz jela s roštilja, pečenu ribu, plodove mora, piletinu... Samo joj dodajte ovo!

Piše T. S. M.
19. kolovoza 2025. - 13:54

Previše je vruće da bismo se gnjavili prženjem krumpira, a na pečenje u pećnici odvažit će se samo oni s dobrom klimom koja doseže sve do pregrijane kuhinje. I što da se radi, čime upotpuniti ručak? Naš vam je prijedlog krumpir salata obogaćna dodacima koji će joj dati ljetni štih, uz jedan sastojak koji će klasični duo za začinjanje (mislim, naravno, na kvasinu i maslinovo ulje) učiniti još moćnijim, jer nema goreg od loše začinjene salate od krumpira.

Dodate li octu i ulju malo senfa, dobit ćete savršenu kombinaciju koja svojom reskošću prodire u svaki komadić krumpira, ali također lijepo povezuje prirodni okus krumpira s dodacima kao što su luk i začini. Ako već niste iskusili moć tog jednostavnog dodatka, svakako to napravite.

image
Loic Nicoloso/Foodcollection Via Afp

Želite li salatu od krumpira koja je još laganija od ove koju vam predlažemo, rješenje je jednostavno: navedenim sastojcima pridružite i neku vrstu zelene salate, ali pripazite da su listići nešto izdržljiviji, jer će lako svenuti. Matovilac, naravno, otpada, ali rukola i kovrčave sorte salate izdržat će miješanje s mlakim sastojcima.

Malo eksperimentiranja će vam se uvelike isplatiti i dobit ćete savršen prilog za jela s roštilja, pečenu ribu, plodove mora, piletinu...

Ljetna salata od krumpira

Sastojci 

800 g krumpira
80 g crnih maslina bez koštica
5 žlica maslinova ulja
2 žlice vinskog octa
2 žlice kapara
1 žličica senfa
1 luk
1 vezica peršina
sol, papar

Priprema:

Krumpir kuhajte u kori dok ne omekša, ocijedite ga, kratko ohladite, ogulite i narežite na ploške dok je još topao.

Luk narežite na tanke ploške. U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir, luk, kapare i masline. U manjoj posudi pomiješajte maslinovo ulje, ocat i senf, dobro izmiješajte pa prelijte preko salate. Posolite, popaprite, dodajte nasjeckani peršin i sve lagano promiješajte.

Ostavite da odstoji barem 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se okusi povezali. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 09:51