StoryEditorOCM
Slanoa uz ovaj dodatak...

Sarma od svježeg kupusa proljetna je verzija jela u kojem smo guštali cijele zime. Jedna je stvar ključna za uspjeh

Piše T. S. M.
28. travnja 2025. - 07:05

Dosta vam je sarmi? Ili ipak nije? Možda vam samo treba osvježeni recept, nakon što ste u njima uživali cijele zime. Nudimo vam recept za proljetnu verziju omiljenog jela, sarme od svježeg kupusa.

Kao što je jasno iz naziva, umjesto kiselog kupusa trebat će vam svježi, ali najprije ćete ga trebati omekšati, kako bi u njega bilo moguće zamotati slasni nadjev od mljevenog mesa i riže. Ključno ga je skuhati taman toliko da omekša i postane savitljiv.

Još je jedna posebnost vezana uz ovu verziju sarmi: ne kuhaju se u loncu nego se peku u pećnici. No, ako baš želite, termičku obradu možete odraditi i na klasičan način.

Ovakve su sarme osobito ukusne kad se posluže uz kiselo vrhnje, koje jelu daje dodatnu notu kiselosti.

Sarma od svježeg kupusa

Sastojci

600 g mljevene junetine
200 g mljevene svinjetine
75 g riže
2 režnja češnjaka
1 luk
1 glavica kupusa
1 žlica masti ili 2 žlice ulja
1 žličica mljevene slatke crvene paprike
sjeckani peršin
sol, papar

Umak:

200 ml passate
300 ml vode
1 žlica ulja
1 žličica šećera
1 žličica brašna

Priprema:

Zakuhajte vodu s octom i solju. Zarežite kupus oko korijena, uklonite ga i stavite kupus u lonac s udubljenjem okrenutim prema gore. Kuhajte kupus 5–10 minuta, povremeno ga gurajući pod vodu. Kad listovi omekšaju, odvojite ih i maknite im najdeblji dio.

Dok se kupus hladi, napravite nadjev. Nasjeckani luk pirjajte na masti ili ulju dok ne postane proziran. Malo ga ohladite pa ga dodajte mesu, zajedno s rižom, nasjeckanim češnjakom i peršinom, paprikom, paprom i solju. Promiješajte pa dobivenim nadjevom nadjenite listove kupusa i zamotajte ih kao za klasičnu sarmu.

Sarme složite u nauljenu posudu, spojem prema dolje. Pomiješajte passatu, vodu i šećer, prelijte sarme, pokrijte i pecite na 180 °C oko 1 sat i 30 minuta, a zatim skinite poklopac i pecite još pola sata. Ako želite gušći umak, kad je sve gotovo izvadite sarme iz njega, napravite zapršku od brašna, ulja i dijela umaka pa je dodajte u umak, promiješajte i vratite sarme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2025 19:20