StoryEditorOCM
Slanotalijanski specijalitet

Sastojci sirotinjski, okus vrhunski: brzo gotovo, zasitno i jako fino jelo od samo par namirnica koje ima svaka kuhinja

Piše T. S. M.
21. studenog 2025. - 11:36

Jede vam se nešto na brzinu, ali mora biti jako ukusno i zasitno? Jaja i krumpir vaši su saveznici, jer jamče sitost, ali i užitak, pod uvjetom da se dobro iskombiniraju. A kud ćete ljepše od jela koje spaja sve najbolje od tih dviju namirnica - fritaje s krumpirom?

Ovo jelo poznaje manje-više svaka svjetska kuhinja, ali ovoga ćemo se puta držati talijanske verzije i to zbog toga što se krumpir najprije lijepo zaprži na dosta maslinovog ulja, a nakon što mu se dodaju jaja začini se origanom, majčinom dušicom, ružmarinom ili nekim drugim mediteranskim začinom. Ma poslužite će vam i obični peršin.

U ovoj verziji jela ne koristi se luk (kao, primjerice, u španjolskoj) pa je lakše probavljivo, no koristi se parmezan, a upravo taj sastojak predivno podiže okus i doprinosi hrskavosti jela. Recept koji slijedi predviđen je za više osoba (dvije do tri), no lako ćete ga, smanjujući količine, prilagoditi za jednu osobu.

Fritaja s krumpirom (Fritatta di Patate)

Sastojci

500 g krumpira
50 ml maslinovog ulja
75 g parmezana
začinsko bilje (origano, timijan, ružmarin...)
sol, papar

Priprema

Ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške. U tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte krumpire. Pržite ih na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i počnu dobivati laganu boju.

U zdjeli razmutite jaja, dodajte parmezan, peršin, sol i papar pa promiješajte. Kad su krumpiri gotovi, izvadite ih iz tave i ocijedite višak masnoće ako je potrebno. Vratite krumpire u tavu pa prelijte smjesom od jaja.

Smanjite vatru pa pecite bez poklopca dok rubovi frittate ne postanu čvršći i površina počne stezati. Zatim pomoću tanjura pažljivo preokrenite frittatu i vratite u tavu da se ispeče s druge strane dok i druga strana ne postane zlatna i jaje potpuno bude skuhano. Izvadite i pustite da se lagano ohladi prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2025 11:37