Znate one dane kada vam se jede nešto ukusno, zasitno i zdravo, ali jednostavno nemate volje provoditi sate u kuhinji? E pa onda imamo super recept za vas! Sve što trebate napraviti je posložiti sastojke u lim za pečenje, staviti ih u pećnicu i to je to, za tren oka dobit ćete savršen ručak, bez puno sjeckanja, miješanja i čišćenja. Riječ je o hrskanim pečenim pilećim zabatcima s batatom i brokulom.
Uz nekoliko malih trikova poput prethodno zagrijavanja pleha za hrskavu kožicu piletine i dodavanja brokule u pola pečenja, dobit ćete ručak za prste polizat. A za dodatan okus i malo sočnosti, sa strane napravite jednostavan umak od soja sosa, meda i limuna.
Pečena pileći zabatak s batatom i brokulom
Sastojci
4 pileća zabatka s kožom
2 srednja batata, narezana na kocke od 2,5 cm
2 žlice ulja
1 velika glava brokule
1 žlica soja sosa
1 žlica limunovog soka
1 žlica meda
½ žličice kajenskog papra
Sol i papar
Postupak
Zagrijte pećnicu na 220 °C i stavite prazan pleh da se prethodno ugrije. Piletinu i batat premažite s dvije trećine ulja, dobro posolite i popaprite. Pažljivo izvadite vrući pleh iz pećnice. Piletinu stavite kožom prema dolje, a batat rasporedite oko piletine. Pecite 20 minuta. Dok se piletina i batat peku, pripremite umak: u maloj zdjeli pomiješajte soja sos, limunov sok, med i kajenski papar.
Brokulu razdvojite na cvjetiće, ogulite stabljiku i narežite na kolutiće debljine oko 1 cm. Prelijte preostalim uljem, posolite i popaprite. Izvadite pleh iz pećnice, prelijte piletinu i batat pripremljenim umakom, okrenite piletinu i batat i premažite drugu stranu. Rasporedite brokulu po plehu u jednom sloju i prelijte ostatkom umaka.
Pecite još 15 minuta, ili dok piletina ne postigne unutarnju temperaturu od 74 °C, a povrće ne omekša.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....