Sezona brokule traje od listopada do travnja i pravo je vrijeme za iskoristiti ovu zdravu namirnicu. Brokula je jedna od najvrjednijih, a pritom niskokaloričnih namirnica, jer sadrži veliku količinu vlakana, vitamina i antioksidansa. Bogata je vitaminom C, vitaminom K, folnom kiselinom, kalijem i zaštitnim biljnim spojevima koji smanjuju upale, štite stanice od oštećenja i doprinose jačanju imuniteta.
Za početak, odaberite kvalitetnu brokulu. Pri kupnji treba birati glavice s kompaktnim cvjetovima i čvrstim, intenzivno zelenim lišćem. Žućkasti, mekani ili otvoreni cvjetovi znače da je brokula stara i da joj je smanjena nutritivna vrijednost.
Najbolje se čuva u hladnjaku, u zatvorenoj vrećici, do 4 dana, jer se tako zadržava vitamin C koji se na sobnoj temperaturi brzo gubi. Ne smije se stavljati u hladnjak vlažna ili tek oprana jer se tada brzo razvijaju plijesni. Brokula se može uspješno čuvati i zamrzavanjem.
A što skuhati od brokule? Recepata ne manjka, a mi smo se odlučili za juhicu od brokule, jer s ovim receptom nema greške, a juhu će rijetko tko odbiti.
Juha od brokule
Sastojci
500 g brokule
200 g krumpira
1000 ml vode ili povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
1 žlica maslinova ulja
1 žličica češnjaka u prahu
sol, papar
Priprema
Operite brokulu i narežite je na manje cvjetove, a krumpir ogulite i narežite na kockice. Zagrijte ulje u loncu i dodajte krumpir pa kratko propirjajte. Dodajte brokulu, prelijte vodom ili temeljcem i začinite češnjakom. Kuhajte dok povrće ne omekša.
Maknite lonac s vatre i usitnite juhu štapnim mikserom. Vratite je na laganu vatru, dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte. Začinite solju i paprom i poslužite toplo. Ako želite manje kaloričnu varijantu, može i bez vrhnja, a umjesto krumpira možete staviti i mrkvu. Uslast!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....