StoryEditorOCM
Slanopraktično i kreativno

Sezonsko, puno okusa, zasitno, a iz jednog lonca: Dalmatinka ima odlične recepte, a uz njih veže jednu jako lijepu želju

Piše P. M.
18. studenog 2025. - 11:51

Zadranka Iva piše kuharski blog zato što želi da što više ljudi isproba jela koje njena obitelj i ona godinama vole, ali prvenstveno je to, kako je istaknula, počela raditi zbog mlađih članica svoje obitelji.

- Najbitnije mi je da upravo ta jela jednog dana budu dio obiteljskog stola mojih kćeri i nećakinja, jer ako im nešto mogu ostaviti u nasljedstvo, neka to budu moji recepti. Sve što ovdje dijelim plod je iskrene ljubavi prema kuhinji i kuhanju, dio je mene, mog odrastanja i svih žena u mojoj obitelji koje su mi nesebično davale svoje recepte. Ovo je moja ljubav od malih nogu - tvrdi ova ljubiteljica kave i dobre spize koja na Instagramu ima profil pod nazivom @miris__doma.

image
Shutterstock

Posebne pohvale dobila je za serijal o receptima za variva, u principu jednostavnih jela, koji su kompletni obroci.

- U današnjem užurbanom ritmu uglavnom se oslanjamo na različite vrste tjestenina, rižota ili brzo pripremljenog mesa i krumpira. Naše mame i bake su bile praktične i kreativne kada su nam donosile razna variva na stol. Točno si mogao vidjeti po tanjuru u kojem se godišnjem dobu nalazimo. Tako je ovo varivo jesen u tanjuru - objasnila je Iva.

Varivo od tikve sa slanutkom 

Sastojci

450 g muškatne tikve 
250 g smeđe leće
400 g kobasica 
400 g slanutka iz konzerve 
250 ml pasate
1500–1700 ml vode
1 ljubičasta kapula
1 velika ili 2 manje mrkve
1 komad korijena celera
3–4 lista svježe kadulje
malo maslinova ulja
sol, papar

Priprema

Narežite kobasice na kolutiće i popržite ih na malo maslinova ulja. Izvadite ih van, pa po potrebi dodajte još malo ulja i na toj masnoći popržite narezanu kapulu. Kad kapula omekša, dodajte mrkvu i celer narezane na kockice. Pirjajte 5–6 minuta pa ubacite tikvu narezanu na kocke.

Sve promiješajte, dodajte leću, pasatu i podlijte s vodom. Posolite, popaprite i pustite kuhati na laganoj vatri. Kad je leća skoro kuhana, dodajte ocijeđeni slanutak i prethodno pripremljene kobasice. Na kraju umiješajte sitno sjeckanu kadulju.

Poslužite toplo. Ako ne volite ili nemate kobasice, jelo odlično funkcionira i u vegeterijanskoj verziji. Ako koristite druge vrste kobasica ili kuhate bez kobasica, dodajte i češnjak.

@miris__doma JESENSKO VARIVO Ovaj serijal sam počela kako bi vas potakla na kuhanje variva i ujedno vam pokazala koliko su jednostavni za pripremu a kompletni obroci. U današnjem užurbanom ritmu uglavnom se oslanjamo na različite vrste tjestenina, rižota ili brzo pripremljenog mesa i krumpira.Naše mame i bake su bile praktične i kreativne kada su nam donosile razna variva na stol. Točno si mogao vidjeti po tanjuru u kojem se godišnjem dobu nalazimo.Tako je ovo varivo jesen u tanjuru. Drago mi je što ste ovako dobro prihvatili ovaj serijal😊. Vaše povratne reakcije me izuzetno vesele🤗 i daju mi vjetar u leđa da nastavim☺️. 📌Sastojci: 450 g ne oguljene muškatne tikve 250 g smeđe leće Konzerva slanutka(400g) 1 ljubičasta kapula 1 velika ili dvije manje mrkve Komad korijena celera 400 g kobasica(češnjovke) 250 ml pasate 1500 - 1700 ml vode Sol, papar 3-4 lista sviježe kadulje Malo maslinovog ulja 📌Upute za pripremu: Kobasice narežite na kolutiće i popržite na malo ulja. Izvadite ih van ulijte još malo ulja ako je potrebno i na toj masnoći popržite narezanu kapulu. Kada kapula uvene dodajte mrkvu i celer narezane na kockice. Pirjajte 5-6 minuta pa dodajte tikvu narezanu na kocke. Sve promiješajte,stavite leću, pasatu i podlije s vodom. Posolite,popaprite i pustite kuhati na laganoj vatri. Kada je leća skoro skuhana stavite ocijeđeni slanutak i kobasice. Na kraju dodajte sitno sjeckanu kadulju. Uživajte i dobar vam tek😊. Obavezno javite dojmove😉. 📌 Tips and tricks: 1.Ako ne volite ili nemate slobodno možete preskočiti kobasicu, odlično funkcionira i kao vegetarijansko jelo! 2.Ako koristite neke druge kobasice ili kuhate bez kobasica dodajte i češnjak! #butternutsquash #stew #varivo#mediterraneanfood #balkanfood ♬ Someday Soon - Isaintjames


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2025 12:27