Zadranka Iva piše kuharski blog zato što želi da što više ljudi isproba jela koje njena obitelj i ona godinama vole, ali prvenstveno je to, kako je istaknula, počela raditi zbog mlađih članica svoje obitelji.
- Najbitnije mi je da upravo ta jela jednog dana budu dio obiteljskog stola mojih kćeri i nećakinja, jer ako im nešto mogu ostaviti u nasljedstvo, neka to budu moji recepti. Sve što ovdje dijelim plod je iskrene ljubavi prema kuhinji i kuhanju, dio je mene, mog odrastanja i svih žena u mojoj obitelji koje su mi nesebično davale svoje recepte. Ovo je moja ljubav od malih nogu - tvrdi ova ljubiteljica kave i dobre spize koja na Instagramu ima profil pod nazivom @miris__doma.
Posebne pohvale dobila je za serijal o receptima za variva, u principu jednostavnih jela, koji su kompletni obroci.
- U današnjem užurbanom ritmu uglavnom se oslanjamo na različite vrste tjestenina, rižota ili brzo pripremljenog mesa i krumpira. Naše mame i bake su bile praktične i kreativne kada su nam donosile razna variva na stol. Točno si mogao vidjeti po tanjuru u kojem se godišnjem dobu nalazimo. Tako je ovo varivo jesen u tanjuru - objasnila je Iva.
Varivo od tikve sa slanutkom
Sastojci
450 g muškatne tikve
250 g smeđe leće
400 g kobasica
400 g slanutka iz konzerve
250 ml pasate
1500–1700 ml vode
1 ljubičasta kapula
1 velika ili 2 manje mrkve
1 komad korijena celera
3–4 lista svježe kadulje
malo maslinova ulja
sol, papar
Priprema
Narežite kobasice na kolutiće i popržite ih na malo maslinova ulja. Izvadite ih van, pa po potrebi dodajte još malo ulja i na toj masnoći popržite narezanu kapulu. Kad kapula omekša, dodajte mrkvu i celer narezane na kockice. Pirjajte 5–6 minuta pa ubacite tikvu narezanu na kocke.
Sve promiješajte, dodajte leću, pasatu i podlijte s vodom. Posolite, popaprite i pustite kuhati na laganoj vatri. Kad je leća skoro kuhana, dodajte ocijeđeni slanutak i prethodno pripremljene kobasice. Na kraju umiješajte sitno sjeckanu kadulju.
Poslužite toplo. Ako ne volite ili nemate kobasice, jelo odlično funkcionira i u vegeterijanskoj verziji. Ako koristite druge vrste kobasica ili kuhate bez kobasica, dodajte i češnjak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....