StoryEditorOCM
Slanostarinski recept

Slana pita od sira kojoj poseban gušt daje ovaj dodatak: nikad za nju niste čuli, a specijalitet je jednog kraja Hrvatske

Piše T. S. M.
28. travnja 2025. - 11:15

Nama nikad nije dosta recepata za pite sa sirom. Slatke, slane, sve su nam drage. Gibanice, bureci, pite s prhkim tijestom... samo dajte! Ako i vi dijelite našu ljubav prema ovoj vrsti jela, možda ćete poželjeti isprobati kakvog je okusa jedan starinski specijalitet koji je, nažalost, skoro pa nepoznat široj javnosti.

Riječ je o starinskom jelu iz Hrvatskog zagorja koje se zove strepa, a donekle podsjeća na gibanice i njima slične delicije. Priprema se od tankog vučenog tijesta i nadjeva u koje idu sir i vrhnje, ali uz još jedan dodatak - kukuruzno brašno. Upravo mu taj sastojak daje specifičnu teksturu i okus.

Nudimo vam recept prema kojem treba napraviti domaće kore za pitu, ali ako to ne želite raditi, preskočite taj dio recepta i poslužite se gotovim korama. 

Strepa

Sastojci:

Kora:

400 g brašna
200 ml mlake vode
4 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja
sol

Nadjev:

500 g svježeg sira
6 žlica kiselog vrhnja
4 žlice ulja
2 žlice kukuruznog brašna
1 jaje
sol

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto pa ga poklopite i ostavite da odstoji barem pola sata. Nakon toga tijesto razvaljajte i razvucite toliko da bude dvostruko veće od posude u kojoj ćete peći pitu.

Posudu za pečenje nauljite i pobrašnite, višak brašna istresite pa na to stavite tijesto tako da mu rubovi vise sa svih strana.

Po tijestu rasporedite nadjev pa ga preklopite s dijelom tijesta koji visi. Dobro ga zatvorite i izbockajte vilicom pa pitu pecite oko pola sata na 230 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 12:38