Nama nikad nije dosta recepata za pite sa sirom. Slatke, slane, sve su nam drage. Gibanice, bureci, pite s prhkim tijestom... samo dajte! Ako i vi dijelite našu ljubav prema ovoj vrsti jela, možda ćete poželjeti isprobati kakvog je okusa jedan starinski specijalitet koji je, nažalost, skoro pa nepoznat široj javnosti.
Riječ je o starinskom jelu iz Hrvatskog zagorja koje se zove strepa, a donekle podsjeća na gibanice i njima slične delicije. Priprema se od tankog vučenog tijesta i nadjeva u koje idu sir i vrhnje, ali uz još jedan dodatak - kukuruzno brašno. Upravo mu taj sastojak daje specifičnu teksturu i okus.
Nudimo vam recept prema kojem treba napraviti domaće kore za pitu, ali ako to ne želite raditi, preskočite taj dio recepta i poslužite se gotovim korama.
Strepa
Sastojci:
Kora:
400 g brašna
200 ml mlake vode
4 žlice ulja
1 žlica kiselog vrhnja
sol
Nadjev:
500 g svježeg sira
6 žlica kiselog vrhnja
4 žlice ulja
2 žlice kukuruznog brašna
1 jaje
sol
Priprema:
Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto pa ga poklopite i ostavite da odstoji barem pola sata. Nakon toga tijesto razvaljajte i razvucite toliko da bude dvostruko veće od posude u kojoj ćete peći pitu.
Posudu za pečenje nauljite i pobrašnite, višak brašna istresite pa na to stavite tijesto tako da mu rubovi vise sa svih strana.
Po tijestu rasporedite nadjev pa ga preklopite s dijelom tijesta koji visi. Dobro ga zatvorite i izbockajte vilicom pa pitu pecite oko pola sata na 230 stupnjeva Celzija.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....