Ako tražite jelo koje je jednostavno, hranjivo i toplo, a pritom ima dozu nostalgije, karta na koju trebate igrati je - slanutak. Slanutak se, doduše, mora prije kuhanja namočiti, ali taj mali trud i nešto čekanja se višestruko isplate. Ta povoljna, zdrava mahunarka namirnica je koju uvijek vrijedi imati pri ruci jer čak i kad nemate ideje što skuhati za ručak, sa slanutkom se uvijek može nešto napraviti, od variva i juhe, preko polpetica i popečaka pa do salate.
Upravo zbog toga ova se namirnica obilato koristi u mediteranskim kuhinjama, a kod nas je jedno od najpoznatijih jela sa slanutkom gusto varivo koje se u nekim krajevima naziva čičvarda, a ta se riječ ponegdje koristi i kao naziv za osnovni sastojak.
Ova varijanta čičvarde posebno je zanimljiva jer uz klasične sastojke uključuje i svježi koromač. Sastojak koji posvuda možete naći u samoniklom obliku jelu daje finu aromu, a ujedno pomaže protiv nadimanja, što ga čini idealnim dodatkom.
Ako nemate svježeg, poslužit će i sjemenke, koje će dati suptilno slatkastu aromu i pomoći protiv nadimanja, a dozu svježine koju bi unio svježi koromač možete pokušati nadomjestiti kombinacijom peršina i limnove korice.
Za najbolji okus jela
Što se tiče osnovnog sastojka, preporučujemo vam korištenje suhog, prethodno namočenog slanutka, no za bržu pripremu jela dobro će vam doći konzervirani, samo će okus biti za nijansu siromašniji jer jela od slanutka su uvijek ukusnija kada se postupi na teži i duži način, kako se nekoć radilo.
Sve u svemu, ako vam je pri ruci slanutak i bilo kojem obliku, bacite se na pripremu ovog jela jer čičvarda vas sigurno neće razočarati: to je jelo koje je istodobno hranjivo, zasitno, zdravo i bogato okusima.
Čičvarda
Sastojci
200 g suhog slanutka
100 g pancete
2 krumpira
1 luk
1 list lovora
1-2 žlice koncentrata od rajčice
malo svježeg koromača
sol, papar
Priprema:
Prethodno namočeni slanutak kuhajte oko dva sata dok ne omekša. Možete koristiti i slanutak iz konzerve.
Prepržite slaninu, dodajte luk i pirjajte ga dok ne omekša, zatim dodajte češnjak i mrkvu i krumpir narezan na kockice, kratko pirjajte juz miješanje pa dodajte rajčicu i začine. Kratko kuhajte uz miješanje pa ulijte vodu, poklopite, smanjite vatru i pustite da se kuha 20-ak minuta.
Izvadite oko pola kacijole variva, zgnječite krumpire i slanutak vilicom pa ih vratite u lonac, dodajte sol i sjeckani list komorača. Nastavite kuhati još 15-ak minuta.Provjerite treba li još soli, dodajte papar i poslužite
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....