Gladni ste, ali ne da vam se dugo gnjaviti po kuhinji? Imamo rješenje: pripremite jednostavno jelo s hit sastojkom, slanutkom. Spojite li ga s pancetom i paprikom, dobit ćete savršenu kombinaciju okusa,a samo jedna žlica jednog sasvim svakodnevnog sastojka učinit će čuda za okus.
Riječ je o octu i to vinskom. Zašto je kvasina bitna za ovo jelo od slanutka, možda se sada pitate. Dobro je što se pitate, jer u tom jelu ocat ima tri čak uloge.
Prva je balansiranje okusa. Slanutak ima može biti lagano orašast, čak slatkast, baš kao i paprika koja se koristi u ovom jelu, no ponekad je pomalo zemljast. U oba slučaja kiselina mu radi kontru i unosi svježinu.
Druga je poboljšanje probavljivosti. Kiselina pomaže razgradnji nekih složenih ugljikohidrata u mahunarkama koji mogu izazvati nadutost, pa su jela s dodatkom octa ili limuna lakša za želudac.
Treća je stabilizacija boje i teksture. Ako se ocat doda na kraju, pomaže da povrće i mahunarke zadrže oblik i ne raspadnu se previše, a ujedno sprječava da otopljena masnoća iz pancete ne ostavi previše mastan dojam.
Dakle, nije riječ o začinu koji bi trebao dominirati okusom, nego o nečemu što zaokružuje jelo. Dovoljno je pola do jedne žličice na kraju kuhanja.
Slanutak s pancetom i paprikama
Sastojci:
400 g kuhanog slanutka
150 g pancete
1 zelena paprika
1 luk
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
1 žličica dimljene mljevene paprike
1 žličica suhog origana
1 žličica vinskog octa
sol, papar
Priprema:
Zagrijte tavu, dodajte pancetu i pržite dok ne postane zlatna i hrskava, a zatim je izvadite i ostavite sa strane. Na istoj masnoći dodajte maslinovo ulje, luk i paprike te pirjajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju.
Dodajte češnjak, dimljenu papriku i origano pa kratko promiješajte da otpuste miris. Umiješajte kuhani slanutak, po želji dodajte malo vinskog octa i vratite pancetu u tavu. Pirjajte još pet minuta, posolite, popaprite i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....