StoryEditorOCM
SlanoZDRAVO I KRIPNO

Smanjuje upale u organizmu i ne deblja! Krumpir bismo trebali još češće jesti, a evo starinski recept za hranjivu juhu

Piše K. V.
22. rujna 2025. - 09:36

Osim što je pristupačan cijenom, krumpir je nevjerojatno zdrava namirnica koju bismo trebali redovito jesti. Sadrži brojne minerale i vitamine, a njegov pozitivan utjecaj na naš organizam je višestruk. Smanjuje upalu i različite probleme probavnog sustava, a općenito se smatra idealnom namirnicom u prehrani bolesnika i djece. Također, prevladavajuće mišljenje da krumpir uzrokuje debljanje samo je netočna glasina! Krumpir zapravo obiluje vlaknima, a ono što deblja je način pripreme pa tako prženi krumpirići sadrže 6 - 7 puta više kalorija od kuhanog krumpira. Ukratko, krumpir je jako hranjiva i zdrava namirnica koju bismo trebali redovito jesti, a s obzirom da mu možda najbolje stoje tradicionalni načini pripreme, evo jednog bakingo recepta.

image
Jakov Prkic/CROPIX

Juha od krumpira starinsko je, pomalo staromodno jelo, izuzetno kripno i pripravljeno od lako dostupnih namirnica, onih koje svi uvijek imamo u smočnici. Uz namirnice koje uključuje recept kojeg donosimo tradicionalno se još može dodati mrkva, peršin, češnjak, a umjesto ulja koristiti maslac. Odlična nadopuna ovoj juhi je i hrskava panceta koju možete narezati, ispržiti na suhoj tavi i dodati pred samo serviranje. Postoji i američka verzija juhe od krumpira, a ona je, možete već pretpostaviti, puna sira, slanine, vrhnja... Uglavnom, mi smo se odlučili za ovu krajnje jednostavno varijantu jer nam je sasvim draga jer krumpir s lukom, paprom i paprikom čini odličnu rustikalnu kombinaciju. 

Juha od krumpira

Sastojci

4 - 5 srednjih ili većih krumpira
1 luk
1,5 l temeljca ili vode
žlica crvene paprike
sol, papar
ulje

Priprema

Na ulju prodinstajte nasjeckan luk. Krumpir ogulite i narežite na jednake kockice. Dodajte krumpir na prodinstan luk i prijajte zajedno nekoliko minuta, zatim dolijte jedan dio vrućeg temeljca ili vode. Posolite, popaprite, dodajte papriku i kuhajte dok krumpir ne omekša. Kad je krumpir kuhan odvojite dio kockica sa strane, a ostatak juhe smiksajte. Dolijte još tekućine dok ne dobijete željenu gustoću, probajte okus i po potrebi još začinite. Vratite kockice krumpira, a po želji poslužite s kiselim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 16:06