StoryEditorOCM
SlanoBEZ GNJAVAŽE I NEREDA

Sočna pečena riba i prilog tako dobar da ćete ga pomazati s tanjura: jelo stvoreno za one koji bi jeli ribu - ali...

Piše T. S. M.
5. ožujka 2025. - 09:27

Jesli biste ribu, ali... Pod jedan, ne da vam se puno gnjaviti oko ručka. Nadalje, rado biste jeli pečenu, ali nema šanse da napravite gradele niti ste spremni na rizik da vam se riba pečena na grilu isuši i postane stupasta. S druge, pak, strane niste baš raspoloženi za riblju juhu niti za frigano i pritom ne želite da vam se cijelom kućom raširi njen specifičan miris? Nema problema, pripremite je po našem receptu i u jednom ćete potezu ispuniti sve ove zahtjeve.

image

Riba u škartocu osobito je mekana i sočna, a uz par malih caka može postati još bolja. Saveznici su vam vino i začini

Shutterstock

Riba u škartocu riješit će sve spomenute probleme. Niti će se presušiti, niti će se nasupati ulja. Nećete zbog nje morati zračiti kuću cijeli dan ni ribati špaher, čak niti pećnicu. Najbolje od svega, napravite li je po našem receptu možete dobiti cijeli ručak iz jedne posude pa se nećete puno gnjaviti ni oko suđa. Ma divota!

image

Danas je ponuda ribe na splitskoj ribarnici izvrsna - sigurno ćete lako pronaći glavni sastojak za ovo jelo

Nikola Brboleža/Cropix

Skoknite po ribu, ciljajte na komarče, lubine i slične vrste bijelog, čvrstog mesa, najbolje bi bilo da su cijele, ali poslužit će i fileti, kupite usput koji krumpirić, karotu i pomu i za manje od sat vremena uživat ćete u sočnim zalogajima fino začinjene ribe i aromatičnog povrća tako mekanog da se topi u ustima. A tek umak koji će nastati pečenjem...

Pečena riba s povrćem 

Sastojci:

800 g bijele ribe
100 ml suhog bijelog vina
4 krumpira
2 mrkve
1 luk
1 glavica češnjaka 
nekoliko cherry rajčica
par cvjetića cvjetače
šaka maslina bez koštice
malo kapara (po želji)
svježe začinsko bilje po želji
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema: 

Očišćene ribe osušite i posolite iznutra. Krumpire ogulite i narežite na deblje ploške, mrkve ogulite i uzdužno presijecite pa ih sa cvjetićima cvjetače i krumpirom kratko prokuhajte u posoljenoj vodi.

Cherry rajčice prepolovite, luk narežite na četvrtine, a cijelu glavisu češnjaka prerežite vodoravno (možete koristiti obje polovice ili samo jednu).

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija, a posudu za pečenje obložite komadom papira za pečenje znatno većim od posude (možete koristiti i manji komad, kao poklopac, jer zbog povrća i vina nema opasnosti da će se riba zalijepiti - no na ovaj ćete način ribu bolje zatvoriti pa će ostati sočnija).

Blanširano povrće ocijedite, začinite i nauljite pa ga stavite na papir ta pečenje, dodajte mu rajčice, masline i kapare pa sve promiješajte. Preko toga složite ribu koju ste posolili iznutra i izvana, komade luka i prerezani češnjak. Poškropite ribu uljem, u posudu još ulijte vino pa zatim papir dobro stisnite i zataknite (možete ga i zavezati kuhinjskim koncem).

Pecite 30-45 minuta ili dok riba nije gotova, a povrće mekano i sočno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 03:58