StoryEditorOCM
Slanoukusno, a povoljno

Sočna pljeskavica u umaku od gljiva: ovo je jelo pravi specijalitet zahvaljujući ovom triku, čim ispržite meso, trebate...

Piše K. V.
23. rujna 2025. - 08:10

Pljeskavice su nam baš drage jer su jednostavne za pripremu, brzo su gotove i rado ih jedemo uz povrće ili bogate salate. Isto tako volimo i gljive, osim što su ukusne, zdrave su, dostupne i prilično povoljne, barem šampinjoni. Ako dijelite naše mišljenje, sigurno će vam se svidjeti jelo koje spaja to dvoje na najbolji mogući način, a to su pljeskavice u umaku od gljiva, odnosno Salisbury odrezak. 

Privlačno kod ovog jela je što se pljeskavice prvo isprže na masnoći (ulje ili maslac) pa dobiju sve ono što volimo kod njih, a to je hrskavost i osobit okus prženog mesa. Zatim se u istoj tavi priprema jednostavan umak od gljiva u kojem one zadrže svoj okus, pa se na samom kraju u umak doda meso kako bi se okusi proželi. Inače, jelo je američkog porijekla, ali insprirano klasičnim europskim receptima. Poslužuje se uz pire krumpir i povrće, primjerice lešo brokulu, a vi možete odabrati rižu, tjesetninu ili pire u raznim kombinacijama povrća.

image
Shutterstock

Odrezak Salisbury

Sastojci

Za odreske:

500 g mljevene junetine (vrat ili plećka)
50 g krušnih mrvica
1 jaje
1 mali luk
1 čajna žličica senfa
sol, papar
malo ulja ili maslaca za prženje

Za umak s gljivama:

200 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili mješavina) 
200 ml goveđeg temeljca
100 ml vode
1 luk
2 žlice brašna
1 žlica Worcestershire umaka (po želji)
sol i papar
malo maslaca za završetak

Priprema

Pomiješajte mljevenu govedinu, jaje, krušne mrvice, sitno nasjeckani luk, senf, sol i papar u zdjeli i oblikujte četiri ovalna odreska debljine 2–3 cm. Zagrijte malo ulja u tavi i pržite odreske 3–4 minute sa svake strane dok ne dobiju zlatnu koricu, zatim ih izvadite i stavite sa strane.

U istoj tavi dinstajte luk dok ne postane mekan, dodajte narezane gljive i nastavite dinstati dok ne ispuste tekućinu i lagano se zapeku. Pospite brašnom, kratko promiješajte i polako ulijte temeljac i vodu, stalno miješajući da ne ostanu grudice. Dodajte Worcestershire umak, sol i papar te kuhajte 5–7 minuta dok se umak ne zgusne.

Vratite odreske u tavu i kuhajte još 5 minuta na laganoj vatri da se meso prožme umakom i ostane sočno. Na kraju dodajte malo maslaca za glatku i sjajnu teksturu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. listopad 2025 22:03