Štruca u širem smislu je klasično jelo koje zbilja često možemo susresti u filmovima, premda kod nas priprema nije toliko raširena. Uglavnom se radi o onoj mesnoj koja se servira za obiteljskim ručkovima i blagdanima. No, postoji i riblja verzija za koju vam recept donosimo u nastavku!
Losos je popularna riba kod nas i lako dostupna, no možete ga zamijeniti konzerviranom tunom. Također, možete koristiti i konzervirani losos koji se može u novije vrijeme naći i na našem tržištu, ali s obzirom da vam treba nešto veća količina nije baš budget friendly. Naravno, ako ne koristite filet ribu očistite od kostiju. Umjesto starog kruha možete koristiti krušne mrvice ili neku drugu kušastu zamjenu poput zobenih pahuljica, a sastojke možete usitniti i u blenderu. Po želji za još svježine smjesu dodatno začinite vlascem i limunom. Štrucu možete servirati uz prilog poput tikvica na lešo s krumpirom ili obilnije sezonske salate i kruha. Dodatni plus je što može trajati još dan - dva, a hladna je odlična za sendviče.
Pečena štruca od lososa
Sastojci
500 g fileta lososa
200 g starog kruha
30 g maslaca
100 - 150 ml vrhnja
2 jaja
1 manji luk
1 žličica suhog kopra
Svježi peršin
Sol
Papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Filet lososa ispecite ili poširajte, ali kraće nego što biste učinili inače za serviranje i očistite kožu. Usitnite ribu vilicom i izmiješajte s dobro usitnjenim starim kruhom. Otopite maslac i pomiješajte ga sa vrhnjem i jajima. Sjedinite dvije smjese i dodajte sitno nasjeckan luk i začine. Kad je izmiješate probajte okus pa ako vam se čini da fali začina dodajte po ukusu. Ako vam se čini da je smjesa presuha dodajte još vrhnja ili mlijeka. Rasporedite smjesu u kalup za štrucu koji ste prethodno namazali maslacem i pecite oko 45 - 55 min., odnosno do zlatno - smeđe boje. Ako nemate kalup za štrucu oblikujte je rukama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....