Polpete su talijanski klasik koji se toliko udomaćio kod nas da se u rijetko kojoj kući ne priprema. To ne čudi jer je priprema relativno jednostavna i brza, okusi prijaju svima, možemo ih poslužiti uz različite priloge, a uz to dobro podnose zaleđivanje.
Ipak, ako ih želite isprobati u nešto drugačijem izdanju od svakodnevnog, pogledajte recept u nastavku jer u meso idu – pinjoli i grožđice!
Pomalo neočekivani sastojci imaju veliku ulogu u poboljšnju okusa i teksture, pa im dajte šansu čak i ako vam se čine pomalo neobičnima. Ovo je stari i vrlo popularan recept sa Sicilije, no pripremaju se u cijeloj Italiji pa i šire.
Sicilijanske mesne okruglice
Sastojci:
Za okruglice:
450 g mljevene junetine
60 g starog kruha ili krušnih mrvica
30 g ribanog Pecorino Romano sira
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
1 jaje
2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
2 žlice pinjola
2 žlice grožđica
sol, papar
ulje za prženje
Za umak:
2 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
800 g rajčice
prstohvat čilija
svježi bosiljak
sol, papar
Priprema:
Prvo pripremite smjesu za okruglice. Ukoliko koristite krušne mrvice prethodno ih natopite u malo mlijeka ili vode, nekih 5 minuta. U većoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, sir, jaje, češnjak, peršin, pinjole, grožđice i natopljene mrvice. Posolite i popaprite po ukusu. Sve dobro promiješajte dok se ne sjedini.
Oblikujte okruglice oko 4 cm promjera. Zatim u većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite polpete dok ne dobiju zlatno smeđu boju sa svih strana, izvadite i ostavite sa strane. Oblikujte okruglice veličine loptice za golf (oko 4 cm promjera).
U istoj tavi na malo ulja popržite češnjak dok ne zamiriši, dodajte rajčicu, sol, papar i čili. Kuhajte 10 minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte okruglice natrag u umak i kuhajte poklopljeno još 25–30 minuta na laganoj vatri. Po želji naribajte još sira po umaku, a poslužite uz prilog po želji, poput tjestenine, pire krumpira ili dinstanog povrća.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....