Završen je lovostaj na srdelu, hraniteljicu Dalmacije kako ju se nekoć s pravom nazivalo. Nudimo vam recept uz koji ćete u toj zdravoj ribi uživati danima, a bolji, laganiji i zdraviji obrok teško da možete pronaći.
Riječ je o savuru, jednostavnom starinskom načinu pripreme sitne plave ribe zahvaljujući kojem ju je moguće očuvati ukusnom i jestivom i do deset dana.
Postoje različite varijacije ovog recepta, a mi vam donosimo jednu za koju će vam trebati dodatak koji vam se možda onako na prvu baš i neće uklopiti u pojam o jelima sa srdelama. Mislimo na grožđice. Nadiđite predrasude i ipak ih ubacite, okus će biti puno kompleksniji.
Srdele u savuru
Sastojci:
500 g srdela
300 g luka
100 ml maslinovog ulja
100 ml bijelog vina
50 ml vinskog octa
2 žlice brašna
2 lista lovora
1 šaka grožđica
sol, papar (u zrnu)
ulje za prženje
Priprema:
Pola sata prije pripreme jela grožđice potopite u toploj vodi.
Očišćene srdele posolite, uvaljajte u brašno i ispržite na ulju za prženje. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijede.
Na maslinovom ulju prodinstajte lisnato narezan luk, posolite ga, dodajte mu lovor i ružmarin pa ulijte vino i ocat. Dodajte ocijeđene grožđice i pustite da zakuha.
Zagrabite dinstanog luka pa ga posložite po dnu posude u kojoj ćete poslužiti srdele. Zatim poslažite dio ribe pa ga prekrijte ostatkom luka i sve zalijte savurom.
Poslužite odmah, a ostatak čuvajte u hladnjaku.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....