Ako ste raspoloženi za neko starinsko, a brzo gotovo jelo s mirisom mora, predlažemo vam da nabavite lignje i da ih pripremite po dobrom starom dalmatinskom receptu. Sigurno ste čuli za podušene lignje, vjerojatno ste ih već i pripremali, ali mi vam svejedno nudimo recept koji smo dobili od Petre Restović čiji nam je Instagram Spiza na moru pravi užitak gledati.
Sviđa nam se i njen prijedlog da lignje umjesto bijelim vinom zalijemo proseccom, jer će jelo tako dobiti ugodnu, blago slatkastu notu. Ako ste više tradicionalist u kuhinji, vi svoje lignje zalijte prošekom.
Podušene lignje
Sastojci:
Pola kila friških liganja
Sitno narezan češnjak
Friški sitno narezani petrusimul
1.5 dcl maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina ili prosecca po volji
Prstohvat soli i papra
Limun po volji
3 veća skuhana krumpira na ploške
Priprema:
Očistite lignje, začinite ih i stavite na dobro ugrijanu dublju tavu s maslinovim uljem.
Prelijte bijelim vinom ili proseccom, dodajte nasjeckani češnjak i petrusimul pa poklopite.
Par puta protresite tavu i ni slučajno ne miješajte.
Kad su gotove, dodajte im skuhani krumpir izrezan na ploške i sve protresite da se okusi sljube.
Poškropite domaćin maslinovin uljen i sokon limuna po svon guštu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....