StoryEditorOCM
Slanopogledajte kako ih radi!

Staro dalmatinsko jelo s lignjama na Petrin je način odlično! Znate li što im dodaje da bi dobile još bolji okus?

Piše T. S. M.
21. svibnja 2025. - 11:58

Ako ste raspoloženi za neko starinsko, a brzo gotovo jelo s mirisom mora, predlažemo vam da nabavite lignje i da ih pripremite po dobrom starom dalmatinskom receptu. Sigurno ste čuli za podušene lignje, vjerojatno ste ih već i pripremali, ali mi vam svejedno nudimo recept koji smo dobili od Petre Restović čiji nam je Instagram Spiza na moru pravi užitak gledati.

Sviđa nam se i njen prijedlog da lignje umjesto bijelim vinom zalijemo proseccom, jer će jelo tako dobiti ugodnu, blago slatkastu notu. Ako ste više tradicionalist u kuhinji, vi svoje lignje zalijte prošekom.

Podušene lignje

Sastojci:

Pola kila friških liganja
Sitno narezan češnjak
Friški sitno narezani petrusimul
1.5 dcl maslinovog ulja
2 dcl bijelog vina ili prosecca po volji
Prstohvat soli i papra
Limun po volji
3 veća skuhana krumpira na ploške

Priprema:

Očistite lignje, začinite ih i stavite na dobro ugrijanu dublju tavu s maslinovim uljem.

Prelijte bijelim vinom ili proseccom, dodajte nasjeckani češnjak i petrusimul pa poklopite.

Par puta protresite tavu i ni slučajno ne miješajte.

Kad su gotove, dodajte im skuhani krumpir izrezan na ploške i sve protresite da se okusi sljube.

Poškropite domaćin maslinovin uljen i sokon limuna po svon guštu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 18:31