Navalimo na tikvice! Ne samo da su sezonska i domaća namirnica nego su pune sastojaka koji prijaju cijelom tijelu, uključujući vitamine, minerale i antioksidanse. Korisne su za probavu, pomažu u kontroli tjelesne težine i zdrave razine šećera u krvi, potiču zdravlje srca i očiju...
Tikvice se, pritom, mogu pripremiti na milijun i jedan način, a jedan od njih osobito je omijen u Dalmaciji. Šufigane tikvice odličan su prilog, ukusne su tople i hladne, mogu se koristiti i kao dodatak tjestenini ili rižotu pa čak i kao namaz, umjesto ajvara i sličnih specijaliteta.
Otkrivamo vam kako ih priprema Damira Skansi, zaljubljenica u dobru spizu koja vodi odličan blog Kužina s pogledom. Prema njemu u šufigane tikvice idu još i paprike, pome i panceta, a sve to podiže okus jela te ga čini savršenim dodatkom mesu, bilo onom lešo ili onom s roštilja, ali, također, lijepom bazom za rižot ili paštu.
Nama se osobito sviđa dodatak jednog začina koji okusu pruža novu dimenziju, a o čemu Damira piše:
"Ja dodajem i listiće metvice (mente), to sam naučila baveći se kulinarstvom i receptima iz drugih zemalja, prvenstveno Sicilije. Kod nas se to nije običavalo, ali upravo menta učini da ovaj prepoznatljiv prilog od ljetnog povrća postane još i bolji. Možda čak i drukčiji".
Njen recept već smo vam jednom prilikom otkrili, ali vjerujemo da nije naodmet na njega vas podsjetiti. Ljeto je dugo, trebat će vam dobrih recepata za tikvice...
Dalmatinske šufigane tikvice
Vrijeme pripreme: 45 min
Za 4 osobe
Sastojci:
1 kg većih tikvica
1 velika glava crvenog luka
2 -3 paprike
2-3 veće, zrele rajčice
80 g dimljene pancete
3 -4 režnja češnjaka
peršin i metvica
maslinovo ulje
Priprema:
Za ovo jelo bolje su malo veće tikvice, čak je ovo idealni recept da ih se iskoristi. Sjeckajte povrće po redu kako ga stavljate u posudu za kuhanje, treba biti duboka, ne preširoka, jer će se inače povrće prebrzo kuhati i ostajati bez tekućine.
Na maslinovo ulje najprije ubacite narezan crveni luk, a dok se on samo lagano dinsta, nasjeckajte papriku i dodajite, zatim, tikvice na kocke. Sa tikvicama ubacujete i pancetu narezanu na fine kockice, češnjak i peršin. Posolite. Dok se povrće dinsta očistite rajčice: zarežite im križićem kožicu, ubacite u kipuću vodu, pustite nekoliko časaka, zatim procijedite i ogulite. Narežite ih i odstranite suvišnu vodu i sjemenke. Njih dodajte na kraju kada je ostalo povrće već ispustilo vodu. Kuhajte nekih 15- tak minuta na laganoj vatri.
Na kraju dodajte metvicu te soli i papra ako je potrebno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....