Dobar recept za pečeni krumpir uvijek je dobro imati pri ruci, a posebno u vrijeme prije Božića i Nove, kad se tradicionalno pripremaju najfinija pečenja. Bilo da se odlučite za tuku, odojak, patku, teletinu, janjetinu ili možda najobičniju kokoš, uz savršeno pečen krumpir bit će još bolji.
Jedan od najboljih recepata za pečeni krumpir bez sumnje je onaj koji je proslavio Jamie Oliver, a podrazumijeva prethodno kuhanje. Slavni kuhar prije koji dan je podsjetio svoje pratitelje na taj način pripreme krumpira, a u komentarima su zaredale pohvale i mnogi su priznali da ga godinama koriste i da im je najbolji koji su probali.
U nastavku slijedi video, no najprije ćemo vam ukazati na jedan detalj koji mnoge čudi, a to je da se ulju na kojem se krumpir peče treba dodati još nešto - ocat. Zašto?
Kad se krumpir kratko prokuha, njegov se površinski sloj počne razgrađivati, a ocat pomaže stabilizirati površinu krumpira jer blaga kiselina učvršćuje škrob na vanjskom sloju. Rezultat je da se komadi krumpira u pećnici bolje drže, ne raspadaju se i lakše razviju lijepu hrskavu koricu.
Kiselo okruženje usporava pretjerano razgradnju pektina tijekom daljnje termičke obrade, pa krumpir iznutra ostaje mekan, a izvana se lijepo zapeče.
Osim na strukturu, kiselina iz octa utječe i na okus. Bez brige, tako mala količina octa neće rezultirati kiselim krumpirom - sasvim suprotno, kad se doda u tako maloj količini, ovaj sastojak naglašava prirodnu slatkoću krumpira. Međutim, ocat pomaže da pečeni krumpir ne ostavlja previše težak dojam, kao što se često događa, osobito kad se peče na puno ulja ili masnoće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....