Miris pečene bučnice jedan je od onih koji nas odmah vrate u bakinu kuhinju, gdje se sve radilo "od oka", ali s puno srca. Ova verzija tradicionalne bučnice, pripremljena od muškatne tikve, nije samo neodoljivo ukusna, već i iznimno zdrava, a istovremeno je vrlo jednostavna za napraviti.
Muškatna tikva u ovo je doba dostupna na svim tržnicama i trgovinama, nije skupa, a obiluje vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima koji jačaju imunitet, čuvaju vid i pomažu probavi. U kombinaciji s mladim sirom i vrhnjem, od nje možete napraviti savršena jesensku pitu koja hrani tijelo i razveseljava dušu. Idemo na posao.
Domaća bučnica
Sastojci:
500 g muškatne tikve (bučnice)
500 g mladog sira
180 g vrhnja
1 jaje
kore za pitu
sol i papar po ukusu
ulje ili maslac za premazivanje
Priprema:
Muškatnu tikvu naribajte na ribež (gratakažu), posolite i ostavite da odstoji oko 15 minuta kako bi pustila vodu.
Ocijedite višak tekućine, a zatim u zdjeli pomiješajte naribanu tikvu s mladim sirom, vrhnjem i izmućenim jajem. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
Dva lista kore premažite uljem ili rastopljenim maslom, a na treći stavite pripremljeni nadjev. Pažljivo zarolajte i zamotajte krajeve kao kod štrudla.
Premažite gornju površinu uljem ili maslom te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 40 minuta, dok kora ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Po želji, ako volite mekšu bučnicu, pokrijte je nakon pečenja mokrom krpom. Ako više volite hrskavu koricu, ostavite je nepokrivenu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....