Svi pričaju o kolačima, a vama se jede - burek. Gušti su gušti i zato - guštajte. Evo vam odličan recept za burek, otkrila nam ga je Bojana koju pratimo (mi i još skoro 160 tisuća ljudi) na Instagramu Njena jela za sva vremena. Obećala je da će biti isti kao iz pekare, a ima i zgodan video u kojem je zabilježila proces pripreme.
Kao što ćete primijetiti kad ga pogledate, Bojana kore ne slaže jednu na drugu, nego ih gužva, zbog čega je struktura bureka vrlo rahla i rastresita, dok sir ne miješa s vrhnjem u kremasti nadjev nego ga mrvi. Upravo zato ne koristi svježi sir, kao što je kod nas običaj, nego neku vrstu mladog sira koji se naziva sir za pitu.
Najčešće je to dobro ocijeđen, blago posoljen mladi sir, tek nešto malo zreliji od klasičnog svježeg, ali i dalje mekan toliko da se ne treba rezati nožem i gotovo maziv kad se razradi vilicom. Po potrebi ga miješaju s malo jogurta, kajmaka ili kiselog vrhnja da nadjev bude kremastiji.
Ako želite da vaš burek bude što sličniji ovom iz recepta koji slijedi, možete uzeti svježi kravlji sir, dobro ga ocijediti, razmrviti vilicom i malo posoliti.
No vrsta sira i način slaganja kora nisu jedina caka. Bojana za sočnost i mekoću koristi i poseban preljev koji radi od mješavine ulja i mineralne vode. Sve u svemu, samo pratite recept koji nam je Bojana dopustila podijeliti s vama i dobit ćete burek koji je toliko dobar da bi se lako mogao mjeriti sa delicijama s blagdanskog stola.
Burek
Sastojci
500 g kora za pitu
300 g mladog sira
200 ml mineralne vode
180 ml ulja
sol
Priprema
Pomiješajte mineralnu vodu i ulje, zagrijte do vrenja, maknite s ploče i ostavite oko deset minuta da se ohladi.
Dobro nauljite lim, zatim posložite 3–4 kore tako da polovica svake bude u limu i pokrije dno, a polovica visi preko ruba. Kore prelijte s 3–4 žlice pripremljene tekućine. Svaku sljedeću koru lagano zgužvajte, oblikujte u kuglu i slažite u krug, gusto jednu do druge dok ne popunite dno. Prelijte polovinom tekućine.
Po korama ravnomjerno rasporedite izmrvljeni sir, posolite po ukusu pa ponovite postupak s gužvanim korama i ponovno prelijte ostatkom tekućine, ostavljajući 3–4 žlice za kraj.
Kore koje vise preko ruba preklopite prema unutra, lijepo zataknite sa svih strana i na kraju prelijte preostalom tekućinom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C, bez ventilatora, oko 20–25 minuta, dok burek ne poprimi lijepu boju. Ostavite da se kratko ohladi, zatim preokrenite burek iz lima na dasku ili pladanj i narežite na komade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....