StoryEditorOCM
SlanoZucchine fritte

Talijanska delicija s tikvicama nastala je uz beskonačno puno šarma, a od najjednostavnijih namirnica i tehnika pripreme

Piše K. V.
10. kolovoza 2025. - 08:10

Vjerojatno ste mnogo puta do sada pomislili na pripremu friganih cvjetova tikvica ili tikvice u tempuri, ali cvjetovi su vam nedostupni i komplicirani, tempura samo komplicirana. Imamo savršen recept koji će zadovoljiti vaše želje, a jednostavno je za pripremu, a namirnice dostupne na svakom uglu! Riječ je o friganim tikvicama, jelu karakterističnom za rimsku kuhinju koje često posužuju u pizzerijama kao predjelo pizzi, a uvjereni smo da ćete ih zavoljeti i da će se useliti na vaš stol. Osim predjela, one su zgodan snack  ili zalogaj uz aperitiv. 

image
Shutterstock

Iako je priprema jednostavna dobro je napomenuti par stvari. Prvo, koristite mlade tikvice, nemojte ovaj recept iskušavati na velikim tikvicama koje ste primjerice propustili ubrati na vrijeme. Veće tikvice sadže previše vode, nemaju više tako kompaktnu teksturu i jednostavno nisu dobre za friganje. Talijani za friganje koriste kombinaciju brašna tip  00 i semolina, a ako vam to nije poznato i dostupno zamijenite ih glatkim brašnom i kukuruznom ili pšeničnom krupicom. Kod friganja je važno da se ulje zagrije na pravu temperaturu (otprilike 170 ºC, koristite trik s brašnom za provjeru ako nemate termometar) i da ne pretrpate ulje tikvicama! Tikvice moraju slobodno plivati u ulju, tako ćete dobiti ono što priželjkujete - izvana hrskave iznutra sočne zalogaje.

image
Shutterstock

Pržene tikvice

Sastojci

50 g 00 ili glatkog brašna
25 g semolina brašna 
Ulje za prženje
Sol 

Priprema

Tikvice operite, posušite i odrežite im krajeve. Izrežite ih na pola, zatim na ploške po dužini i konačno na tanke duge štapiće - julienne. Izrezane tikvice opet posušite ako su pustile vlagu.

U zdjeli pomiješajte dvije vrste brašna, ubacujte tikvice i rukama izmješajte tako da se sve trake "obuku" u brašno. Nemojte pretrpavati brašno, više tura je daleko ispravnije! Vadite na pripremljeni pladanj i pri tom otresite višak brašna. Stavljajte peći na dobro ugrijano ulje i pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite šupljom žlicom, raširite na kuhinjski ubrus da se ocijede, posolite i zatim prebacite u zdjelu za posluživanje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 02:54