StoryEditorOCM
Slanoukusno i hranjivo

Talijanska salata od mahuna savršena je uz riblje specijalitete i jela s rajčicama. A znate li za ovaj trik s fažoletima?

Piše T. S. M.
12. srpnja 2025. - 12:56

Zelene mahune zdravo su sezonsko povrće s kojim se može zaista puno toga u kuhinji, no jedan od omiljenih načina za iskoristiti ih u jelima bez sumnje je salata. Salata od mahuna dobra je i topla i hladna, a klasičan recept koji zahtijeva još samo ulje, ocat i češnjak lako je obogatiti po svačijem guštu.

Ako ste ljubitej fažoleta na salatu svakako isprobajte talijanski recept koji ih spaja s preprženim krušnim mrvicama i slanim inćunima. Ovakva salata fantastično nadopunjuje jela od ribe, no jako se dobro ljubi i s jelima u kojim se koriste rajčice. Ukusna je i zasitna te vrlo hranjiva pa vam lako može zamijeniti obrok.

Kako bi vam fažoleti bili baš kako trebaju biti za ovakvu salatu, kuhajte ih kratko, a zatim ih hitro prebacite u vrlo hladnu vodu. Takav će im postupak pomoći da zadrže lijepu boju te će ih učiniti dovoljno mekanima za konzumaciju, ali će još uvijek biti ugodno hrskavi. 

Topla salata od mahuna s inćunima

Sastojci:

500 g zelenih mahuna
40 g krušnih mrvica
20 g fileta inćuna (oko 4 fileta)
30 ml maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
prstohvat čilija (po želji)
sol, papar

Priprema:

Mahune očistite i skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi 5 do 6 minuta, dok ne omekšaju, ali i dalje ostanu čvrste. Odmah ih ocijedite i prebacite u zdjelu s vrlo hladnom vodom, zatim ponovno ocijedite i ostavite sa strane.

Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckani češnjak i filete inćuna. Miješajte na laganoj vatri dok se inćuni ne otope i sjedine s uljem. Po želji dodajte čili.

Dodajte krušne mrvice i pržite uz stalno miješanje dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

Dodajte kuhane mahune u tavu s mrvicama i sve dobro promiješajte da se mahune oblože smjesom. Po potrebi začinite dodatno solju i paprom.

Poslužite toplo, kao samostalan zalogaj ili kao prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. listopad 2025 12:57