Vinaigrette je jedan od famoznih kulinarskih umaka i stiže iz, naravno, francuske kuhinje. Čini nam se da su svi čuli za vinaigrette, ali ne znaju točno o čemu se radi pa možda malo i zaziru od njega. Zapravo, stvar je prilično jednostavna jer se radi preljevu za salate čija je osnovna formula stara stoljećima: tri dijela ulja i jedan dio kiseline. Da, vinaigrette mogu biti samo maslinovo ulje i kvasina. Pa ako se sada pitate čemu onda praviti umak u čiji izgovor niste sigurni, odvogo je emulzija. Ključ vinaigrettea je u emulziji, povezivanju ulja i octa koje se postiže energičnim mućkanjem. Vjerujte, mnogo je dojmljivija salata prelivena finom emulzijom od one koja pliva u ulju i octu. Dodavanjem senfa, meda ili jogurta preljev postaje kremastiji i stabilniji, pa duže zadržava glatku teksturu.
Najčešće se koriste maslinovo ulje i vinski ili jabučni ocat, no prostor za igru s kiselinama gotovo je beskonačan. Ovisno preko čega ćete preliti svoj vinaigrette možete koristiti limunov sok, balzamični ocat, pa čak i voćne sokove. Primjerice, za slate s rajčicama i mozzarellom idealan je umak s balzamičnim octom, a onaj s dodatkom jogurta ili majoneze sjajan je za salate na bazi krumpira, tjestenine ili one s piletinom. Dakle, vinaigrette je jako svestran pa ga možete koristiti kao preljev za "običnu" salatu, ali i dodatak kuhanom povrću ili kao marinadu za meso ili ribu.
Mi vam donosimo recept za klasični vinaigrette koji je lagan i blago kiselkast pa se jako fino ljubi sa svim lisnatim salatama ili npr. kuhanim krumpirom. Za pripremu su vam potrebne doslovno dvije minute, pjenjača ili staklenka za mućkanje i malo truda, ali itekako se isplati! Jednom kad ga usvojite, sigurni smo da ćete ga redovito pripremati. Pripremljen umak možete držati nekoliko dana u frižideru.
Klasični francuski vinaigrette
Sastojci
8 žlica maslinovog ulja
3 žlice (dijon) senfa
1 žlica octa
1 žlica meda ili javorovog sirupa
Malo soli
Češnjak po ukusu
Priprema
Pripremite sastojke i protisnite češnjak. U zdjelici ili staklenci pomiješajte ocat, senf, med, sol i papar te usitnjeni češnjak ako ga koristite dok se sve lijepo sjedini. Polako dolijevajte ulje, stalno miješajući, dok ne dobijete glatku, kremastu emulziju. Probajte i prilagodite okus – dodajte ulja za blaži, meda za slađi ili octa za kiseliji preljev. Prelijte preko salate neposredno prije posluživanja i, ako ga spremite unaprijed, dobro protresite prije upotrebe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....