StoryEditorOCM
SlanoDOBRO PROMUĆKAJTE

Napravite još bolju krumpir salatu uz ovaj čuveni umak! Vinaigrette je gotov za dvije minute, a sve sastojke već imate

Piše K. V.
28. kolovoza 2025. - 18:30

Vinaigrette je jedan od famoznih kulinarskih umaka i stiže iz, naravno, francuske kuhinje. Čini nam se da su svi čuli za vinaigrette, ali ne znaju točno o čemu se radi pa možda malo i zaziru od njega. Zapravo, stvar je prilično jednostavna jer se radi preljevu za salate čija je osnovna formula stara stoljećima: tri dijela ulja i jedan dio kiseline. Da, vinaigrette mogu biti samo maslinovo ulje i kvasina. Pa ako se sada pitate čemu onda praviti umak u čiji izgovor niste sigurni, odvogo je emulzija. Ključ vinaigrettea je u emulziji, povezivanju ulja i octa koje se postiže energičnim mućkanjem. Vjerujte, mnogo je dojmljivija salata prelivena finom emulzijom od one koja pliva u ulju i octu. Dodavanjem senfa, meda ili jogurta preljev postaje kremastiji i stabilniji, pa duže zadržava glatku teksturu.

image
Shutterstock

Najčešće se koriste maslinovo ulje i vinski ili jabučni ocat, no prostor za igru s kiselinama gotovo je beskonačan. Ovisno preko čega ćete preliti svoj vinaigrette možete koristiti limunov sok, balzamični ocat, pa čak i voćne sokove. Primjerice, za slate s rajčicama i mozzarellom idealan je umak s balzamičnim octom, a onaj s dodatkom jogurta ili majoneze sjajan je za salate na bazi krumpira, tjestenine ili one s piletinom. Dakle, vinaigrette je jako svestran pa ga možete koristiti kao preljev za "običnu" salatu, ali i dodatak kuhanom povrću ili kao marinadu za meso ili ribu. 

image
Shutterstock

Mi vam donosimo recept za klasični vinaigrette koji je lagan i blago kiselkast pa se jako fino ljubi sa svim lisnatim salatama ili npr. kuhanim krumpirom. Za pripremu su vam potrebne doslovno dvije minute, pjenjača ili staklenka za mućkanje i malo truda, ali itekako se isplati! Jednom kad ga usvojite, sigurni smo da ćete ga redovito pripremati. Pripremljen umak možete držati nekoliko dana u frižideru. 

Klasični francuski vinaigrette

Sastojci

8 žlica maslinovog ulja
3 žlice (dijon) senfa
1 žlica octa
1 žlica meda ili javorovog sirupa
Malo soli
Češnjak po ukusu

Priprema

Pripremite sastojke i protisnite češnjak. U zdjelici ili staklenci pomiješajte ocat, senf, med, sol i papar te usitnjeni češnjak ako ga koristite dok se sve lijepo sjedini. Polako dolijevajte ulje, stalno miješajući, dok ne dobijete glatku, kremastu emulziju. Probajte i prilagodite okus – dodajte ulja za blaži, meda za slađi ili octa za kiseliji preljev. Prelijte preko salate neposredno prije posluživanja i, ako ga spremite unaprijed, dobro protresite prije upotrebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2025 15:03