StoryEditorOCM
Slanobolje ne može

Tijesto za pizzu koje se ne mijesi, a nakon pečenja postaje odozdo hrskavo, u sredini mekano i savršeno za puno nadjeva

Piše T. S. M.
14. studenog 2025. - 20:33

Jede vam se pizza i to ona domaća, a niste baš tip osobe koji bi se gnjavio dugotrajnim petljanjem oko tijesta? Za vas ipak ima nade, a ne krije se u aplikaciji za naručivanje hrane. Zamutite sami svoju pizzu. Zamutite, da, jer po ovom receptu nema nikakve potrebe mijesiti je. 

Vaš spas, inače, ima naziv. Zove se pizza na žlicu, odnosno la pizza al cucchiaio. Recepata za ovu posebnu, ali odličnu vrstu pizze, čija je posebnost u tome da se svi sastojci za tijesto ubace u zdjelu i pomiješaju, ima puno, a ovo je jedan od boljih i savršeno odgovara za lim veličine oko 30 x 40 cm. 

Bitno je ne dodavati još brašna, ma koliko vam se tijesto činilo rijetko - tako treba biti kako bi se moglo promiješati žlicom. 

Imajte povjerenja u recept i rezultat će biti odozdo ugodno hrskava, a u sredini savršeno mekana, pomalo debejuškasta podloga za vaše najdraže nadjeve. I najbolja stvar: na ovakvu vrstu pizze možete natrpati "tonu" dodataka, bez straha da se neće ispeći kako treba ili da će se tijesto razmočiti i raspasti.

Pizza na žlicu

Sastojci

500 g brašna tip 00
10 g svježeg kvasca
350 ml mlake vode
20 ml maslinova ulja
1 žličica šećera
1 žličica soli
sol

Priprema

Stavite brašno u zdjelu. U manjoj posudi pomiješajte svježi kvasac, šećer i malo mlake vode da se kvasac otopi, pa to ulijte u brašno. Dodajte ostatak vode, maslinovo ulje i sol. Promiješajte žlicom dok ne dobijete mekano, ljepljivo tijesto.

Pokrijte zdjelu krpom i ostavite da se diže oko jedan sat na toplom mjestu. Nakon dizanja prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu, lagano ga preklopite nekoliko puta i podijelite na dva dijela.

Oblikujte pizze rukama, povlačeći tijesto od sredine prema van tako da rub ostane lagano uzdignut. Stavite ih u tepsiju.

Nadjenite po želji i pecite u pećnici zagrijanoj na najvišu temperaturu oko 7-10 minuta. Ako koristite mozzarellu, dodajte je zadnju minutu pečenja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. prosinac 2025 19:10