Punjene pa zapečene tikvice po mnogočemu su omiljeno jelo. Sočne, ukusne, svestrane, a korica zapečenog i otopljenog sira ide u gotovo svaku kombinaciju. Danas imamo jedan recept koji se uz to sve vrlo jednostavno priprema. Dodatno, sastojke možete pronaći u svakoj trgovini pa ako trebate spas u zadnji čas za ručak, evo rješenja.
Količina je primjerena za srednje tikvice oko 25 - 30 cm duge. Možete naravno koristiti manje ili veće tikvice pa im prilagodite broj. Ako koristite veće tikvice, recimo one koje uzgajate u vrtu pa su vam malo prerasle, odstranite koštice. Kobasice izaberite po svom ukusu - može neke pikantije, hrenovke, pureće, a proći će i vegetarijanske zamjene. Ako volite, u smjesu s kobasicama dodajte malo čilija.
Tikvice punjene kobasicom i sirom
Sastojci
350 - 400 g kobasice
200 g ricotte
150 g mozzarelle
100 g rajčice
50 g parmezana
2 - 3 tikvice
2 jaja
2 češnja češnjaka
1 luk
svježi bosiljak
sol, papar
maslinovo ulje
Priprema
Upalite pećnicu na 180 °C. Tikvice prepolovite po dužini i izdubite sredinu tako da dobijete lađe, lagano posolite i okrenite izdubljenim dijelom prema dolje da puste višak tekućine. Na malo maslinovog ulja prodinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte usitnjenu kobasicu, kad se meso kratko preprži dodajte sjeckane rajčice i usitnjenu sredinu tikvice. Kuhajte dok ne ispari suvišna tekućina. Posolite, popaprite. U zdjeli izmiješajte ricottu, natrganu mozzarellu, ribani parmezan, češnjak i sve dobro sjedinite. Umiješajte jaja u smjesu. Posušite tikvice kuhinjskim papirom i punite tako da na dno stavite prodinstanu kobasicu, zatim pospite sjeckanim bosiljkom i prekrijte sve smjesom od sira. Pecite 40 - ak min, a za kraj možete pojačati gornji grijač na opciju roštilja da dobijete finu smeđu koricu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....