Treba li vam ideja za brzinski, a gurmanski obrok, imamo spreman odgovor: skuhajte tjesteninu s tikvicama i poslužite ju s burratom. Ako vam burrata ne bude pri ruci, poslužit će mozzarella ili čak obilata žlica krem sira.
Za ovo jelo najbolje je koristiti kratke vrste tjestenine poput penna, a nakon što je manistra skuhana, potrudite se sačuvat otprilike šalicu vode od kuhanja, jer će vam trebati. Upravo je ona tajni sastojak umaka s tikvicama.
Pinjole koji se spominju kao jedan od sastojaka možete zamijeniti bademima, a bosiljak po želji upotpuniti peršinom.
Zašto vam sve ovo savjetujemo? Jer smo sve te trikove isprobali i baš su nam se svidjeli, nadamo se da će i vama dobro doći.
Tjestenina s tikvicama, pestom i burratom
Sastojci:
250 g tjestenine
200 g tikvica
30 g pinjola
30 g ribanog parmezana
15 g svježeg bosiljka
60 ml maslinova ulja
1 režanj češnjaka
1 burrata
sol, papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputi na pakiranju. Sačuvajte šalicu vode od kuhanja pa ocijedite.
Tikvice narežite na tanke polumjesece ili trakice. Na tavi zagrijte malo maslinova ulja i kratko ih prepržite, 5–6 minuta, dok ne omekšaju i lagano se zažute. Posolite i popaprite po ukusu.
Za pesto u blender stavite pinjole ili bademe, naribani parmezan, oprane listove bosiljka, protisnuti češnjak i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku pastu. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja tjestenine kako biste postigli željenu gustoću.
Pomiješajte kuhanu tjesteninu s tikvicama i pestom. Dodajte još malo vode od kuhanja ako treba da se sve lijepo poveže.
Na vrh stavite burratu – cijelu, ako servirate u jednoj većoj zdjeli, ili po porcijama ako servirate pojedinačno. Lagano je razderite i pustite da se kremasti unutrašnji dio pomiješa s toplom tjesteninom.
Poslužite odmah, uz još malo svježe mljevenog papra i koju kap maslinova ulja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....