Kada temperature padnu i dani se skrate, organizam odmah krene tražiti hranjive i tople obroke, a juha od tikve uvijek je dobar izbor. Priprema je brza, a rezultat je gusta, kremasta juha koja može poslužiti kao lagani ručak ili predjelo.
Tikva je dostupna kroz cijelu jesen i zimu, cjenovno pristupačna i vrlo svestrana. Bogata je vlaknima, vitaminom A i antioksidansima pa se dobro uklapa u uravnoteženu prehranu.
Poznata britanska kuharica Mary Berry ima jednostavan trik za kremastu i punu okusa juhu od tikve, a to je žlica meda. On će pojačati prirodnu slatkoću bundeve, ublažiti eventualnu gorčinu i doprinijeti glatkoj i kremastoj teksturi juhe.
Krem juha od muškatne tikve po receptu Mary Berry
Sastojci:
1,5 oguljene i očišćene muškatne bundeve, narezane na kocke debljine 3 cm
1 veliki luk, grubo nasjeckan
2 srednje mrkve, oguljene i narezane
1 crvena paprika, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
4 žlice maslinova ulja
1 žlica meda
5 cm svježeg korijena đumbira, oguljenog i nasjeckanog
1,5 litre povrtnog temeljca
sol i crni papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C.
Narezanu bundevu stavite u veliku zdjelu zajedno s lukom, mrkvom i crvenom paprikom. Dodajte polovicu ulja, soli i papra, zatim sve dobro promiješajte dok povrće ne bude ravnomjerno obloženo. Prebacite u veliki lim za pečenje i rasporedite u jednom sloju.
Pecite u pećnici 40–45 minuta ili dok povrće ne omekša i lagano porumeni. Pet minuta prije kraja pečenja prelijte povrće medom.
U velikom loncu dubokih stranica zagrijte preostalo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte đumbir i kratko ga popržite oko 1 minute. Ulijte temeljac i pustite da zavrije, zatim umiješajte pečeno povrće i dodajte sol i papar.
Maknite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite smjesu dok ne postane glatka. Vratite na vatru da se juha lagano zagrije i poslužite toplu uz hrskavi kruh.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....