Jaja su uvijek dobra ideja za doručak jer su ukusna, hranjiva, zasitna i brzo gotova. Ali budimo iskreni, koliko god bila ukusna, s vremenom nam dosadi jesti ih stalno na isti način pa vam predlažemo ideju kojom ćete riješiti dvije svakodnevne nedoumice u jednom: kako pripremiti jaje i što s kruhom od jučer. Rješenje je Yumurtalı Ekmek, jelo poznato i kao turske prženice.
Ovo tradicionalno jelo pravi se od svega nekoliko osnovnih sastojaka i gotovo je u tren oka. Naziv “Yumurtalı Ekmek” na turskom doslovno znači “kruh s jajima”, a ono po čemu se razlikuje od klasičnih prženica je sol. Ove se prženice, naime, obično poslužuju uz sir, suhomesnate proizvode, pržena jaja, masline i začinsko bilje pa su umjesto šećerom začinjene solju.
Sve što vam treba su kriške kruha (najbolje onog malo starijeg), jaja, po želji mali mlijeka, sol i začini, pri čemu se obično koriste crni papar, kumin, mljevena crvena paprika ili sušena metvica.
Nakon što se kruh dobro natopi jajima, prži se u tavi dok ne dobije zlatnu, hrskavu koricu s vanjske strane, a iznutra ostane mekan i sočan.
Kako bi vam turski tost ispao savršeno hrskav, ključna je kontrola temperature. Ako vam kriške prebrzo porumene (a čini vam se da su još sirove iznutra), lagano smanjite vatru. I još jedna stvar: ostavite prženice na miru. Ako ih stalno pomičete po tavi ili ih puno okrećete, neće dobiti lijepu hrskavu teksturu i lijepu zlatnu boju.
Što vam se čini? U svakom slučaju, lakše ih je napraviti nego uštipke. Evo recepta.
Turske prženice
Sastojci:
4 kriške bijelog kruha
2 -3 jaja
2 žlice maslaca ili ulja
1 žlica mlijeka
1 prstohvat soli
1 prstohvat crnog papra
Priprema:
U plitkoj zdjeli pomijeešajte jaja, dodajte im mlijeko, sol, papar i začine. Dobro promiješajte.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i otopite ½ žlice maslaca.
Jednu krišku kruha umočite u smjesu od jaja. Pazite da obje strane dobro upiju smjesu od jaja pa stavite kruh na tavu i pržite je oko 2 minute ili dok ne porumeni. Okrenite kruh i pržite drugu stranu dok ne porumeni.
Prebacite na tanjur i ponovite iste korake za preostale kriške kruha.
Poslužite odmah samostalno ili uz hrskavu slaninu, pečeno jaje, pikantni sir ili masline
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....